Huh, trochę się tego nazbierało, no to od końca

acb napisał(a):http://www.ebay.pl/itm/LIVAL-Duo-Norm-H ... a3b&_uhb=1
To jest oprawa dla źródełek R111, a te niestety są bardzo drogie. Na allegro poniżej stówki za sztukę nie znajdziesz, dlatego odradzam.
acb napisał(a):Nie znam się na tym prawie zupełnie, jednak słyszałem, że xenony poważnych firm mają CRI znacznie powyżej 90, dlatego mnie zainteresowały.
Prawdopodobnie masz na myśli "prawdziwe" lampy Xenonowe, takie jak używa się w projektorach kinowych. To świetne źródło (Tc=6000K, Ra>96) z niemal ciągłym widmem, ale bardzo trudne w aplikacji. Natomiast te samochodowe, z prawdziwym Xenonem mają niewiele wspólnego. Ich podstawową wadą jest właśnie odwzorowanie barw, zazwyczaj na poziomie 70. W samochodzie na drodze więcej nie trzeba, a skoro nie trzeba, to nikt nie inwestuje w rozwój. Tylko tyle i aż tyle.
acb napisał(a):Jak wygląda sprawa stateczników elektronicznych: dwa kable w jarznik, trzy do prądu i jest ok, czy potrzebujemy jakichś dodatków tupu starter itp? Cos fi olewamy.
Statecznik elektroniczny to w zasadzie kompletny zasilacz. Podłączasz tylko zasilanie i lampę. Nic więcej nie potrzeba a CosFi niejako przy okazji jest bardzo dobry (0,99). W przypadku układów zasilających zawierających magnetyczny statecznik, potrzeba jeszcze przynajmniej układu zapłonowego. Kondensator do poprawy współczynnika mocy można, ale nie trzeba stosować - przynajmniej w domu.
acb napisał(a):Jak Ty byś widział oświetlenie takiego pomieszczenia (3x5x2,6m), mając pełną dowolność ilości i mocy punktów MH? Miło by było uzyskać tak 1000-2000 lx, ew. gdzieś w narożnikach do 500.
Jesteś pewien, że potrzebujesz aż tyle? Może będę niepopularny, ale wydaje mi się, że to aż ciapkę za dużo. Wracając jednak do pytania, żeby zachować równomierność przy tak dużym natężeniu będzie potrzeba wiele punktów. Ile? To tak na prawdę trzeba albo policzyć, albo po prostu zmierzyć. Zwróć uwagę, na moje pomiary lampek 150W. Strzelam, że w Twoim przypadku 4 szt powieszone na suficie, świecące bezpośrednio w dół powinny dawać radę - niestety jak spojrzysz w górę, to nie będzie przyjemnie

Wystarczy przejść się do dowolnego supermarketu i zerknąć w taką oprawę downlight. Oczywiście lepiej sprawdzi się 8x 70W, ale koszty, koszty, koszty.
Tak na prawdę na start proponuję przynajmniej jedną 150W oprawę. Ta, którą wskazałem w jednym z wcześniejszych postów to na prawdę nie jest zły wybór. Na zdjęciu widać tam nawet źródełko Philipsa, co prawda /842 ale do oceny ilości światła w zupełności wystarczy. Dopiero jak pokombinujesz z tą jedną oprawą, będziesz w stanie stwierdzić co Ci odpowiada. Moim zdaniem nie początek nie warto pakować się w większe wydatki.
Jeśli mogę Ci coś doradzić, to docelowo powinieneś poszukać _nowych_ układów zasilających. Niestety w przypadku nawet w pełni sprawnych używek możesz mieć problem z uciążliwymi odgłosami. Elektronika piszczy, a stateczniki buczą. Ciężko cieszyć się światłem, którym towarzyszą takie odgłosy

Elektronika do 70W jest z reguły przynajmniej o połowę tańsza (da się wyrwać nawet za 40zł) od tej do lampek 150W (bez 100zł nie podchodź).