Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez lampawls » 14 września 2013, 12:50

Witam,od razu mówie,że pytanie nie jest związane z elektrotechniką.Otóż mam zamiar zainwestować w CB radio.i powiedzcie mi czy takie http://allegro.pl/cb-radio-midland-1001 ... 27861.html byłoby dobre dla amatora ? od razu mówię,że na samo radio[używane] mogę przeznaczyć ok.80zł bez wysyłki.Antenę posiadam,ma ok.1 metra długości ;)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Elektroservice » 14 września 2013, 12:58

Midland to dobre radia, sam użytkuje Alana 109 z anteną President Alaska i jestem bardzo zadowolony :)
Pamiętaj tylko o prawidłowym zestrojeniu anteny, to jest bardzo, bardzo ważne !
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez lampawls » 14 września 2013, 13:04

Aha,czyli chyba kupię to radio.Jak coś zamieszce zdjęcia anteny,bo nie do końca wiem jak to dostroić.Jakbym miał jakieś problemy to zamieszczę fotki ;) a antenę mam Lemma 1700 montażową[bez podstawy magnetycznej] .
lampawls

Postprzez Elektroservice » 14 września 2013, 13:48

Montażówka lepsza od magnetycznej. W swoim Passacie będę instalował Alaskę na stałe w dach, a do strojenia anteny potrzebujesz imbus odpowiedniej wielkości i miernik SWR.
Elektroservice

Postprzez amisiek » 14 września 2013, 16:42

Szczerze to najlepiej działa antena na dziurze w dachu. Żaden magnes się nie umywa, że o montażu krawędziowym nie wspomnę.
Mój poprzedni sprzęt - Lemm AT1200 plus SuperStar 7000DX (100W w SSB, potrzebował ponad 20A zasilania) i to naprawdę miało kopa.
Obecnie antena taka sama, ale radio to Lafayette Typhoon II skręcony do przepisowych 4W i z homologacją. Prawie nie do zdobycia, czymś podobnym jest Alan 87.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez litak1 » 15 września 2013, 00:35

Widzę że Marcin lubuje się w następcach alana 87 jednego z najlepszych legend cb. Mnie tylko ciekawi dlaczego ta firma teraz się tak spaszteciła i produkuje tanie chińskie szumofony.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 15 września 2013, 00:47

Lubuję się, bo to jest jeden z najlepszych odbiorników i ponadprzeciętny nadajnik. Słusznie nazwane legendą. Bardzo słusznie. Podobną legendą wśród AM/FM jest Alan 18 i 28. SuperStara sprzedałem i do dziś tego żałuję.
A firma Alan się skiepściła bo trzeba było sprzedać tanio. A co znaczy tanio, to sami wiecie.
Większość dzisiejszych produkcji to tandeta.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez litak1 » 15 września 2013, 01:02

A najlepsze jest właśnie to że niektóre CB radia- stare modele w dzisiejszych czasach mogą być nawet droższe niż w latach swojej świetności lub nowe modele (alan 28, 18, 87 President lincoln, RCI,niektóre superstary, KPO) to radia które mimo lat ludzie kupują nie dlatego że chcą mieć jakąś legendę, tylko właśnie dlatego że one nadal mają lepszą kulturę pracy od nowych modeli . Zupełnie inaczej niż w innych gałęziach branży elektronicznej.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Elektroservice » 15 września 2013, 10:06

Ja mam 3 letniego Alana 109 i złego słowa na niego powiedzieć nie mogę :roll:
Mam też Alana 18, niestety spaszteconego :(
Elektroservice

Postprzez lampawls » 19 września 2013, 15:15

Witam,mam jeszcze kilka pytań odnośnie CB radia:
-Czy ten midland 1001z pracuje na częstotliwościach zagranicznych,tzw. "5" czy na polskich częstotliwościach,tzw. "0" ?
-otóż okazało się,że antena którą posiadam była przycinana[zamiast 170 cm ma 96],przedłużyłem ją do 137,5 cm[1/8 fali] i tu mam pytanie,czy wszystko będzie prawidłowo funkcjonować ?
-kolejna sprawa jest taka,że radio bedę miał zainstalowane w domu[antena na dachu na ok.10 metrach] radio będzie natomiast w domu i zasilane prostownikiem.I tutaj mam pytanie:jak wszystko będe miał,zamieszcze fotki,żebyście pomogli mi to złożyc do kupy tak,żeby działało :)
lampawls

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic