acb napisał(a):Graphica nie występuje w oznaczeniu 954, jest 950, które ma ok. 5300K.
Właśnie o tej wersji mówię, chodziło o temperaturę barwową. Klony mają oznaczenie 954 stąd tak. Moja Graphica wisi w belce "salto", która jest zbliżona do klasycznych BNów/BMKSów. Tutaj jest relacja z prac modernizacyjnych, które przeprowadziłem trzy lata temu. Do dziś to świeci (później wymieniłem stateczniki na elektroniczne) i jestem zadowolony.
acb napisał(a):Czemu Oslony z przeciętnym CRI na poziomie 95 dałeś tak nisko? Myślałem, że to całkiem przyzwoite diody, mogące się równać ze światłem MH.
Ponieważ do głównego oświetlenia o stosownej sile preferuję zimniejsze światło, a niestety w katalogu nie widziałem OSLONów w barwie 942 (moja ulubiona). W ogóle ciężko znaleźć LEDy o Ra>90 i temperaturze ponad 3500K. Do MH brakuje im jednego - barwa OSLONów jest nieco niezrównoważona w porównaniu do ceramicznych MH. Z kolei świetlówki T5 mają inną barwę niż T8 mimo tego samego kodu kolorów. Inny luminofor.
Jestem przekonany, że za dwa lata nowsze diody z tej serii o CRI>90 będą wyżej.
acb napisał(a):Na prawdę XM-L jest lepszy, niż dobre T8 840?
Tak, z najlepszego pod względem CRI binu na pewno, bo ma ciągłą czerwień. Widmo świetlówki trójpasmowej 840 wygląda tak:

Porównaj to z widmem diody (karta katalogowa jest w dziale Słownik pojęć - diody LED). Cree poprawił nieco diodki i obecne XM-L są lepsze niż niby ta sama dioda sprzed roku.
acb napisał(a):Domyślam się, że żarówki halogenowe byś dał gdzieś między 5 a 6 pozycją, a zwykłe między 6 a 7.
Tak! ale celowo nie umieszczam w tym zestawieniu.
acb napisał(a):Obawiam się, że tak sumarycznie MH nie wygra sprawnością z Graphicą. HCI-T 150W 942 ma 100 lm/W, a Graphica 36W 950 ma 65 lm/W - ale popatrz, ile światła stracisz na choćby dobrym rastrze, a ile na odbiciu od sufitu - no i jeszcze kwestia równomierności.
Jeśli świetlówka jest w rastrze - zgoda, wtedy jest lepiej, ale z kolei rastry robią wrażenie jaskini z czarnym sufitem między nimi. MH na sufit daje bardzo równomierne światło. Jest to o wiele lepszy komfort życia. Dlatego subiektywnie (tak samo, jak subiektywny jest ten test) MH w oświetleniu pośrednim wygrywa. Daje wrażenie wypełnienia światłem całego pomieszczenia, a tego raster do końca nie potrafi. Z kolei zaletą świetlówek jest szybkość startu i ponownego załączenia - 100% racji.
acb napisał(a):W co "oprawiłeś" swoje domowe świetlówki? Mogę prosić foto? Zastanawiam się ostatnio, jak estetycznie można umieścić T8 w domu. Robiąc taki ranking warto też nie zapominać o COLOR Proof Osrama - choć podobno szczytu nie zdobędzie.
Nie testowalem color proofów dłużej, nie sprawdziłem na amatorskim spektroskopie - po prostu w hurtowni nie mieli takich rur, gdy budowałem oświetlenie. Niestety...
Co do estetyki to będzie problem, ponieważ dzisiejsze oprawy świetlówkowe na T8 to głównie rzeczy albo budowlane (belki, oprawy szczelne itp lub zewnętrzne) albo biurowe (rastry). Bardzo mało naprawdę ładnych opraw do zastosowania w domu. W łazience zdecydowała sprawa praktyczna i wiszą dwie belki.
acb napisał(a):Plafoniera 250 W/ 2 x 150 W + G9 to był mój pierwszy pomysł, ale podobno beznadziejny - a Ty piszesz, że to "naprawdę ładnie świeciło" - czyli jak w końcu z tym jest?
Ładnie świeciło, ale nie nadawało się do dłuższej eksploatacji w tej wersji. Taką plafonierę mogłem powiesić tylko w rogu pomieszczenia, a to dawało gorsze efekty. Co z tego, że ładnie świeci, jak totalnie niepraktyczne w mojej kuchniojadalni? Jako ciekawostkę powiem, że znacznie lepiej sprawdziła się oprawa 70W wąska skierowana na sufit i położona na obrotowej tacce z Ikei (całość stoi na kuchence mikrofalowej). Obracam gdzie chcę (kuchnia/jadalnia), świeci na sufit i jest OK. Ale jeśli dasz radę podobną plafonierę powiesić sensownie na suficie, by nie przeszkadzała nikomu i miała dobre chłodzenie to śmiało da radę. U mnie na ścianie wisi Technolux cracks z MH 35W, ale rzadziej używamy od Livala Mini i przez swoją lokalizację słabszy efekt daje. Chyba ją zdejmę.
Co do dużej plafoniery, to widziałem szklaną w Castoramie, ale nie wiem jakie ma materiały. Niestety dziś sporo szkła matuje się przez folię, która nie wytrzyma żarówki, a zatem nie wytrzyma także MH o większej mocy.
Oprawa reflektorowa ma sens, podobnie rozpraszająca, ale tak naprawdę to musisz stwierdzić co chcesz uzyskać. U kolegi w biurze wisi wielka mleczna kula, w której kiedyś była żarówka 100W. Było ciemno jak (no, wiesz gdzie). Pogadałem z tamtejszym elektrykiem, gdy ludzie narzekali na to, że ciemno w pracy. Teraz tam jest metalohalogen 250W (HQI-T 250/D) i jest świetnie jasno, oprawa rozpraszająca daje radę.
acb napisał(a):Na początek swoich doświadczeń myślałbym o czymś jak Grono Kolegi, tylko pytanie, czy przy 70 W nie ugotuję elektroniki, dając ją do środka?
Przy 70W raczej ugotujesz, bo grzeje się nie tylko lampa, ale także układ zapłonowy. Jeśli układ zapłonowy ma być przy lampie wewnątrz oprawy, 35W to max co można w tej oprawie obsadzić, niestety.
Resztę dopiszę jutro.