wnoto napisał(a):KaszeL napisał(a):Jeśli wsadzisz dwa jarzniki 150W do takiej oprawy, to zapomnij o tym, że to się ładnie rozproszy na kloszu. Będziesz miał dwa bardzo ostre hot-spoty.
Obecnie w podobnym kloszu mam świetówkę kompaktową 32 W Philipsa. Klosz jest ciemniejszy niż ten proponowan przez Ciebie.
Gdy świetlówka się rozgrzeje to nieprzyjemnie (lekko) dla mnie jest gdy się na nią patrzy bezpośrednio.
A to tylko jakieś 2400 lm.
Tak więc mają rację Ci co przekonuję że 2x150W to za dużo ....
Myślę, że tutaj o wiele istotniejszy jest kontrast, niż sama luminacja. Jakbyś dał do małego pomieszczenia 10 czy 20 takich opraw i wzrok byś miał przyzwyczajony to tych 2 klx, to i na każdą byś z przyjemnością patrzył - ale gdy to jest jedyne źródło światła, to faktycznie może być słabo. Jak już wielu tu mówiło - ważna jest równomierność oświetlenia, a nie sama luminacja, przy równomiernym, najlepiej pośrednim oświetleniu 100 klx byś się czuł komfortowo, a przy 10 lx z jednego leda świecącego bezpośrednio bez optyki nie będziesz w stanie spojrzeć na niego.
Swoją drogą to ciekawe, gdzie leży górna granica natężenia oświetlenia, przy którym możemy komfortowo funkcjonować