Klasyczne oprawy świetlówkowe

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych używanych do oświetlenia wnętrz, których produkcji zaprzestano

Re: Klasyczne oprawy świetlówkowe

Postprzez Elektroservice » 11 października 2013, 18:15

A T5 to co ? W typoszeregu T5 też są produkowane bdb rury i to ma dla mnie sens, T5 to wysoka sprawność i dość duża żywotność. T8 dla mnie były, są i zawsze będą wielką porażką, uważam że wprowadzenie tego typoszeregu to bzdura, lepiej byłoby skupić się na ulepszaniu T12.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 12 października 2013, 19:56

Póki co T5 są drogie. Zamontuj sobie np. w jakimś składziku super oprawę na T5 z elektroniką. Kompletna bzdura. T12 już przepadło ze względu na tą kretyńską dyrektywę, no chyba że polecisz do Ameryki ;)
Watt

Postprzez Elektroservice » 12 października 2013, 21:57

Na całe szczęście mam taki zapas T12 że wystarczy mi na bardzo długo ;)
Elektroservice

Postprzez Watt » 13 października 2013, 12:07

To się z tego ciesz. Ja mam tylko dwie 40W i do klasycznych świetlówkowców u mnie muszę wkręcać T8.
Watt

Postprzez Elektroservice » 13 października 2013, 14:22

No to rozejrzyj się za T12, jeszcze można je zdobyć :P
Elektroservice

Postprzez trojmiejski » 13 października 2013, 14:36

Tak, czasem można znaleźć w miejscach w których by się nie spodziewało, ja raz widziałem wystawione T12 na ulicy przy śmietniku, lecz niestety wszystkie były połamane.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Watt » 13 października 2013, 16:41

Elektroservice napisał(a):No to rozejrzyj się za T12, jeszcze można je zdobyć :P

Jak będę remontował garaż, to się rozejrzę :P Teraz nie ma sensu, a remont zaczynam na wiosnę, więc niedługo. A mam tam 4 OPK-240, wszystkie sprawne, z T8 i pożółkłymi kloszami :evil:
Watt

Postprzez toomm40 » 13 października 2013, 16:43

slaweklampy napisał(a):Witam

Świetlówki trójpasmowe mają z założenia mieć wysoką skuteczność świetlną, którą można osiągnąć przez podniesienie temperatury luminoforu. Uzyskuje się to przez zmniejszenie powierzchni rury, a więc jej średnicy. Z tego względu świetlówki T5 mają jeszcze wyższą skuteczność świetlną przekraczającą niekiedy 100lm/W.

stosowanie dobrej jakości luminoforów z pewnościa podnosi parametry świetlne
natomiast z pewnościa zmiejszenie średnicy rury nie ma na to wpływu. a wręcz odwrotnie . im cieńsza rura, tym mniejsza powierzchnia świecenia -to logiczne.
z drugiej części Twojej wypowiedzi można wyciagnąć wniosek,że rury T5 (te najnowsze o wysokiej luminacji) osiągają tylko dlatego taką sprawność,bo sa cieńkie, a to nieprawda.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Lampka » 14 października 2013, 15:55

trojmiejski napisał(a):Tak, czasem można znaleźć w miejscach w których by się nie spodziewało, ja raz widziałem wystawione T12 na ulicy przy śmietniku, lecz niestety wszystkie były połamane.

T12 można znaleźć do woli, głównie w pojemnikach na recykling i to nie zużyte, tylko zupełnie sprawne, a czasem zupełne nówki.

Nie rozumiem ludzi, którzy narzekają, że nie ma T12, nie można znaleźć, ubolewają nad ich brakiem, a przecież wystarczy tylko dobrze poszukać.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Whites86 » 14 października 2013, 17:50

Lampka napisał(a):
trojmiejski napisał(a):Tak, czasem można znaleźć w miejscach w których by się nie spodziewało, ja raz widziałem wystawione T12 na ulicy przy śmietniku, lecz niestety wszystkie były połamane.

T12 można znaleźć do woli, głównie w pojemnikach na recykling i to nie zużyte, tylko zupełnie sprawne, a czasem zupełne nówki.

Nie rozumiem ludzi, którzy narzekają, że nie ma T12, nie można znaleźć, ubolewają nad ich brakiem, a przecież wystarczy tylko dobrze poszukać.

ztrudnie cie do poszukania ich w mojej okolicy ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Klasyczne oprawy oświetleniowe wewnętrzne