Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez KaszeL » 24 października 2013, 21:46

toomm40 napisał(a):tia...dokładnie.to magiczne słowo"specjalistyczne "... tymczasem to w zasadzie zwykła rura, tyle że ma jeden bolec i pasek zapłonowy.

Tomek, no przecież normalna sprawa. Osram czy Philips to nie organizacje charytatywne. Nie bardzo rozumiem, dlaczego kogoś to jeszcze dziwi :) Sprzęt EX to w zasadzie zwykły, solidniej wykonany sprzęt. Nie stosuje się tam technologii kosmicznych. Taka prawda, a że kosztuje krocie to zupełnie inna para kaloszy.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez toomm40 » 24 października 2013, 22:02

ale ja wiem o tym , wszystko jasne ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez IndustrialStalker » 25 października 2013, 16:42

To skoro zapłonnik jest w źródle to mogę te stateczniki traktować jako zwykłe? Lampa jest bez obudowy, a ja kolekcjonerem nie jestem, więc dla mnie jedyną wartością są części.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez toomm40 » 25 października 2013, 16:47

lampa z pewnościa nie ma wartości zabytkowej , to 1996 rok , nic szczególnego
a co do samych stateczników to pewności na 100% nie mam, ale możesz porównac dane na tych statecznikach i na innych FL4000 np. jeśli parametry sa takie same, to chyba tak...ale niech sie ktoś mądrzejszy ode mnie jeszcze wypowie.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Elektroservice » 26 października 2013, 15:35

Jeszcze a propos CB, dziś po raz drugi spróbowałem zestroić moją antenę od CB (magnesówka Canva) i tym razem udało mi się uzyskać na kanale 19 SWR 1,1, na kanale 1 SWR 1,2 a na kanale 40 SWR między 1,3 a 1,4 jednakże musiałem minimalnie skrócić promiennik anteny (około 1cm). Pomiar mocy nadawania wykazał na każdym kanale moc nieco ponad 3W, teraz antena jest dobrze zestrojona, czy nadal coś jest nie tak ? Gdzie 1 brakujący W mocy się "ukrywa" ?
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez bartek380V » 26 października 2013, 19:44

Elektroservice napisał(a):Jasne, z powodzeniem podłączałem tak stateczniki sodowe philipsa m.in z układem IDS 4-2 i wszystko działało bez zarzutu. Tylko należy wykorzystać właściwe uzwojenie, konkretniej uzwojenie główne.

Dzieki...
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Kwazor » 27 października 2013, 08:21

Elektroservice napisał(a):Jeszcze a propos CB, dziś po raz drugi spróbowałem zestroić moją antenę od CB (magnesówka Canva) i tym razem udało mi się uzyskać na kanale 19 SWR 1,1, na kanale 1 SWR 1,2 a na kanale 40 SWR między 1,3 a 1,4 jednakże musiałem minimalnie skrócić promiennik anteny (około 1cm). Pomiar mocy nadawania wykazał na każdym kanale moc nieco ponad 3W, teraz antena jest dobrze zestrojona, czy nadal coś jest nie tak ? Gdzie 1 brakujący W mocy się "ukrywa" ?

Daj sobie spokoj..
Primo : nie widomo czy wskaźnik mocy pokazuje poprawnie.
Duo: Korespondent nie odczuje róznicy ŻADNEJ... pomiedzy 1 a 4W jest 1 es różnicy sygnału ( 4dB )
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez Elektroservice » 27 października 2013, 13:09

Wiem, że za wielkiej różnicy nie będzie, po prostu ciekawi mnie gdzie ten brakujący 1W mocy się schował. A co do SWR, to dobre wyniki uzyskałem ? Mnie się wydaje, że jest OK, ale niech ktoś kto się lepiej zna oceni to.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez lampawls » 29 października 2013, 20:33

Witam :)
Otóż mam pytanie dotyczące oprawy 10J-czy byłby ktoś uprzejmy zrobic w miarę dokładny rysunek techniczny/zamieścic skany z katalogu,ponieważ dorwałem aluminiowe częsci do tej oprawy,które są w stanie nazwijmy to "powypadkowym".I będę to wszystko klepał i muszę mieć mniej-więcej jakieś wymiary poszcególnych części/kąty na łukach itp.z góry dziękuję za odpowiedź i postaram się zamieścić fotki skompletowanej oprawy i działać więcej na forum.Pozdrawiam :) !
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez amisiek » 29 października 2013, 20:34

SWR jest OK i ja się bym już tym nie przejmował.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic