przez Lampka » 1 listopada 2013, 21:59
Są także rury T12 42w, a świetlówki T8 o mocy 30w i 38w, mają bodajże taką samą długość, podobnie, jak T12 25w i krótka wersja 40w. Zdaje się, że 42w ma tą samą długość, co 38w i za razem 30w. Są także świetlówki liniowe T8 o mocy 16w, ale dłuższe od T8 18w.
Natomiast, trójmiejski, zastosowanie rur 15w jest o wiele szersze, niż piszesz. Są one bardzo powszechne w akwarystyce, sam mam pokrywę z akwarium z rurą 15w marki Leuci, kupioną w 2001 roku. Poza tym w handlu dostępne są bez problemu oprawy na elektronice dla rur 15w, można je kupić tak samo powszechnie, jak np. dla 18w, czy innych mocy. Natomiast rury o mocy 30w także są powszechne, nie tylko w akwarystyce, ale i np. przy doświetlaniu lad chłodniczych w marketach, a także w normalnym oświetleniu. Widywałem je nieraz np. jako oświetlenie produktów w sklepach oraz w różnych miejscach (zwykle w oprawach na dławikach), jak również od dawna widywałem w sklepach do kupienia oprawy na elektronice dla 30w T8. Nie są to więc rzadkie świetlówki, choć z pewnością 18w i 36w, to najpopularniejsze moce.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła