Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez qba » 3 listopada 2013, 22:59

Całe szczęście, że zdążyłem im się bliżej przypatrzeć w 2006r, kiedy jeszcze stały i chyba wtedy było ich 5 szt. Miały otwarte skrzynki bezpiecznikowe z pięcioma gniazdami. ten odcinek ulicy miał się łączyć z obwodnicą Koszalina, która w latach 70 była dopiero w planach i zaczęto ją budować stosunkowo niedawno. Dziś w miejscu tych pustych kwiatów stoja nierdzewne słupy z dwoma selleniumami. Obecnie ciężko uwierzyć, że Koszalin był kiedyś tak kwiatowym miastem, bo wszystkie kwiaty w oświetleniu miejskim zostały przed 20 laty usunięte bądź przerobione na 1,2,3 lub 4 strady OUS 400 i OUS 250. A były na całkiem długich odcinkach ulic, postawione podczas wielkiej przebudowy układu komunikacyjnego Koszalina w 1975r, z okazji wrześniowych dożynek. Wysokie 5, 6 i 10 ramienne maszty ( głównie z OURW 400, 2250, w mniejszym stopniu z łyżkami) stanęły na poszerzonych do 2x2 ulicach Boh. Warszawy wspomnianej powyżej, Fałata, Gdańskiej, odcinku Monte Cassino, Władysława 4, Zw. Walki Młodych ( obecnie Jana Pawła2), 4 Marca, odcinku ul Zwycięstwa.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 3 listopada 2013, 23:19

Dworzec PKS Jelenia Góra:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 3 listopada 2013, 23:26

Ale kurdupel z tego kwiata. Do tego ma dość nietypową budowę: jednoczłonowy słup i wychodzące z niego bezpośrednio ramiona. Kwiat na oko pochodzi z lat 80, ale nie mam pojęcia co na nim wcześniej wisiało, a wisiało na pewno coś przed malagami.
qba

Postprzez trojmiejski » 4 listopada 2013, 21:38

Stacja kolejowa Kościan:
Obrazek

Więcej z tej stacji:
viewtopic.php?p=174241#p174241
trojmiejski

Postprzez JeD » 4 listopada 2013, 21:41

Piękne ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez slaweklampy » 5 listopada 2013, 17:59

Czy w tych kwadratówkach są rtęciówki? Ciekawe, co stało się z czwartą oprawą.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez trojmiejski » 5 listopada 2013, 18:04

Soda raczej, w pobliżu innej stacji na tej trasie były podobne kwiaty z kwadratówkami i jedna nawet za dnia świeciła na sodowo.
trojmiejski

Postprzez qba » 7 listopada 2013, 12:49

Dość dziwnie wygląda modernizacja kwiatów na Trasie zamkowej w Szczecinie. O ile na większości jeszcze wiszą kwadratówki, to pojawiają się na nich pojedyncze Sellenium. Na niektórych jest to tylko jedna oprawa, na innych po 3 - 4. Jeden z kwiatów na nabrzeżu wieleckim z 6 kwadratówek został przerobiony na półkwiat 3x SGS 306 Traffic Vision. Na samym moście ok 2 lat temu zmieniono wszystkie kwadratówki na Sellenium na 4 ramiennikach. Kilka selleniumów zawisło też na najwyższych 12 ramiennikach.
qba

Postprzez ourp » 8 listopada 2013, 17:55

Przeczytałem cały ten wątek i doszedłem do wniosku, ze kwiaty nie były jakimś bardzo rozsądnym sposobem oświetlenia skrzyżowan. Wiele kwiatów wieloramiennych wszak usunięto
ourp

Postprzez MercuryFenix » 8 listopada 2013, 19:07

ourp napisał(a):Przeczytałem cały ten wątek i doszedłem do wniosku, ze kwiaty nie były jakimś bardzo rozsądnym sposobem oświetlenia skrzyżowan. Wiele kwiatów wieloramiennych wszak usunięto

W którym roku zacząłeś przeglądać ten wątek ? :mrgreen:
Co do w/w kwiaty oświetleniowe jeżeli były nowe, oraz dobrze dobrane oprawy/źródła światła mogły się sprawować dość dobrze, ale mi jakoś nie podpadają.
Wg. Mnie najlepszym ich miejscem byłoby dobrze rozbudowane muzeum oświetlenia. A na ulice kwiaty naświetlaczy Metalohalogenowych (do regulacji kąt świecenia, moc) To minimum dobrych kwiatków (Te naświetlacze są i tak ładniejsze od dość często spotykanych opraw... Nie wspominając że ich klosze nie żółknieją) :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne