Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

A więc wszystko to, co nie specjalnie pasuje powyżej

Re: Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

Postprzez LedLux » 8 listopada 2013, 14:24

Faktycznie,wygląda tak jakby zaraz miał wybuchnąć,ale to tylko takie wrażenie:) Ale jeżeli działa to tylko godne podziwu,naprawdę bo przecież swoje już przeszła i ma odpowiednie lata.
LedLux

Postprzez Lampka » 8 listopada 2013, 19:22

Jeżeli działa poziomo, to szybciej wybuchnie, niz działając pionowo :P Łuk nie będzie się kładł po ściankach jarznika.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 8 listopada 2013, 20:02

Po prostu sodówka zdechlak z oświetlenia ulicznego:
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 8 listopada 2013, 21:03

Przynajmniej świeci fajnie na biało :D
Ja wczoraj dostałem sodówkę 70w jakiejś chińskiej marki no name, która migała od ponad pół roku. Jest ona o tyle fajna, że oprócz cyklicznego zapalania się i gaśnięcia, podczas każdego świecenia pojawiały się zwykłe anomalie, jak przy zużyciu lamp wyładowczych, np. efekt prostownikowy. Widocznie z elektrod odparował także emiter ;)
Lampka

Postprzez lumix26 » 11 listopada 2013, 20:06

lumix26 napisał(a):

Niedawno prezentowałem filmik
Jak to możliwe że jak dam większy prąd na z użytą świetlówkę to ona działa bez problemu - info dostałem od pewnej osoby z zagranicy i rzeczywiście to prawda tylko nie wiem ile będzie taka świetlówka świecić dodam że działa jak na razie bez problemu
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez toomm40 » 11 listopada 2013, 20:19

jakiś czas podziała, ale prędzej czy później zacznie znów migać , lub stopi się jeden z bolców, zależy ile większy prąd dałeś .
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 11 listopada 2013, 20:23

lumix26 napisał(a):Jak to możliwe że jak dam większy prąd na z użytą świetlówkę to ona działa bez problemu - info dostałem od pewnej osoby z zagranicy i rzeczywiście to prawda tylko nie wiem ile będzie taka świetlówka świecić dodam że działa jak na razie bez problemu

Ja pisałem już kiedyś o tym, dobre półtora roku lub 2 lata temu, jak sam to wybadałem ;) Chodzi o to, że elektrody świetlówek, to termokatody, czyli wyładowanie na nominalnym prądzie, przy danym ograniczniku prądu, nastepuję w nich termicznie. Zatem jeżeli zwiększymy prąd, przepływający przez rurę, to automatycznie także zużyta elektroda będzie się silniej nagrzewać, a to sprawi, że (jeżeli na elektrodzie jest jeszcze nieco emitera), parametry wyładowania na jakiś czas się poprawią. Jednak za jakiś czas, gdy resztki emitera dalej będą parować, z powrotem pojawią się problemy.
Lampka

Postprzez lumix26 » 11 listopada 2013, 20:23

Na razie FL4000 i zobaczymy
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Postprzez toomm40 » 11 listopada 2013, 20:27

to prawda,co pisze Lampka- ale to też zależy od tego , na ile silny prąd podamy i od konstrukcji żarnika . bywa jednak często tak,że po podaniu silniejszego prądu strumień elektronów zaczyna emitować nie zużyty juz żarnik, ale bolec /wyprowadzenie,do którego przymocowany jest żarnik - a ten niestety szybko sie topi w takich warunkach .tak więc jest to raczej chwilowe uzdrowienie świetlówki ;)
FL4000 to niewielkie przeciążenie, więc może się skończy tak,że za czas jakiś zacznie znów migać -tzn.na pewno zacznie -lub stopisz bolec :)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 11 listopada 2013, 20:31

Zobaczymy zauważyłem że po włączeniiu świeci cały zanik a po chwili ucieka po sam brzeg tak jakby zaczynał o nowa
lumix26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne rodzaje