przyznam ,że tak super dokładnie sam nie wiem, ale na pewno nie miało to mieć funkcji dekoracyjnej, chodziło o poprawienie parametrów świetlnych i wydłużenie żywotności za pomocą tych esów-floresów.
To naprawdę może mieć Ra=80, jak na rury z tamtego okresu to mega postęp A ta zwijana? Bo wygląda niecodziennie, pewnie jakaś ozdobna, art deco lat siedemdziesiątych na Zachodzie.
powiem tak: "na oko" świeci naprawdę dobrze , na pewno lepiej niż inne daylighty-mam na myśli tą Duro Test ,jak również tego Philipsa w barwie 55 , no ta zwijana-czyli wężyk to barwa 34 de luxe, więc zapewne też około lub ponad 80% świeci całkiem przyjemnie
no szkoda, w sumie fajnie by było zdobyć T12 9xx . w różnych barwach , zwłaszcza między 3500 a 6500. zapewne super by świeciły 4500, 5400... a tymczasem kilka grubasów 15 watowych w akcji
teraz kilka maluchów , świetlóweczka Lampi ocechowana jako ...2,5 wata stosowana w lampkach nocnych z elektronicznym zapłonem ,długość taka sama jak normalna świetlówka 4 watt.
teraz świetlówka OSRAM 4 watt, produkcja z lat 60-tych
i kolejna mała ciekawostka-rurka 4 watt Westinghouse z USA , ale nieco cieńsza ,niż jej pozostałe koleżanki T5, widać to wyraźnie na jednym ze zdjęć, gdzie dla porównania jest ta rurka razem z Osramkiem
ta 2,5 to rzeczywiście dziwo, ale ogólnie rozmiary ma jak wszystkie inne T5 4watt ot,taki gadżet oświetleniowy zrobiony "po angielsku" nie, tak jak pisałem wcześniej, to Westinghouse jest trochę cieńsza ,niż pozostałe ok, no to jeszcze Sylvania 8 watt a po niej Osram 6 watt , również z lat 60-tych o jakiejś ciekawej i ulepszonej barwie kodowanej jako 31, czyli ogólnie"lepsza" ciepła barwa
i jeszcze 2 stare rurki Osrami Philips ze"złotymi" trzonkami
Fajne rurki, szczególnie ta 2,5w. Trzeba uważać z jej odpalaniem. Widzę, że dużo Ameryki ci się trafiło Swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego na świecie nie produkuje się świetlówek 4w, w wersji T4. One z pewnością dobrze sprawowałyby się, zamiast wersji T5, coś w stylu, jak T8, zamiast T12
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła