Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

A więc wszystko to, co nie specjalnie pasuje powyżej

Re: Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

Postprzez Lampka » 14 grudnia 2013, 23:41

lumix26 napisał(a):Co wy gadacie ja próbowałem niejedno krotnie bez kondensatora odpalić rury ale nic z tego zapłonnik tylko tli a świetlówki nie odpali

Tak dzieje się, jeżeli neonówka zapłonnika jest zużyta. Najczęściej przegrzewa się wówczas i potem pęka.
Efekt częsty w PL-S produkcji chińskiej, sam nieraz się z tym spotkałem, a jedna neonówka taka pękła na moich oczach, przy okazji topiąc plastik. Wcześniej nie odpalała świetlówki, tylko brzeczała i strasznie się nagrzewała. Oczywiście jednak nie tylko w chińskich zapłonnikach to się dzieje, w każdych, ale w tych modelach najczęściej ten efekt rzucał mi się w oczy.
Sam też wiele razy odpinałem kondek i zapłonnik normalnie działał, tylko szybciej "klikał" ;) To jedyny ewentualny skutek usunięcia kondensatora z zapłonnika, poza tym wszystko jest ok. Z resztą często w tanich PL-Sach nie ma konda - jest tylko sam zapłonnik.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez lumix26 » 15 grudnia 2013, 19:06

Lampka napisał(a):
lumix26 napisał(a):Co wy gadacie ja próbowałem niejedno krotnie bez kondensatora odpalić rury ale nic z tego zapłonnik tylko tli a świetlówki nie odpali

Tak dzieje się, jeżeli neonówka zapłonnika jest zużyta. Najczęściej przegrzewa się wówczas i potem pęka.
Efekt częsty w PL-S produkcji chińskiej, sam nieraz się z tym spotkałem, a jedna neonówka taka pękła na moich oczach, przy okazji topiąc plastik. Wcześniej nie odpalała świetlówki, tylko brzeczała i strasznie się nagrzewała. Oczywiście jednak nie tylko w chińskich zapłonnikach to się dzieje, w każdych, ale w tych modelach najczęściej ten efekt rzucał mi się w oczy.
Sam też wiele razy odpinałem kondek i zapłonnik normalnie działał, tylko szybciej "klikał" ;) To jedyny ewentualny skutek usunięcia kondensatora z zapłonnika, poza tym wszystko jest ok. Z resztą często w tanich PL-Sach nie ma konda - jest tylko sam zapłonnik.

Całkiem możliwe te zapłonniki już nie były nowe nawet mam taki i jest to Elgo - zapłonnik nie jest co prawda osmolony ale nie odpali rur bez kondensatora a jak dam nowy to śmiga bez problemu
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez trojmiejski » 18 grudnia 2013, 15:15

Zużyta rura z mocno żarzącą się jedną z elektrod:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez JeD » 18 grudnia 2013, 15:16

Rury 8XX T12 i to mi się podoba :!:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Utilizer » 18 grudnia 2013, 15:18

Ale fajny widok :twisted: Lampce sie spodoba :D
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Whites86 » 18 grudnia 2013, 16:13

ta ale barwa 3500K juz nic gorszego tam dac nie mogli :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 18 grudnia 2013, 16:15

Whites86 napisał(a):ta ale barwa 3500K juz nic gorszego tam dac nie mogli :roll:

Są 825 :>
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez toomm40 » 18 grudnia 2013, 16:55

fajnie świeci ta świetlówka -ta uszkodzona :)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 18 grudnia 2013, 17:17

O tak :D Ciekawy skład - nie rozrzażona elektroda i po tej stronie słabsza rura, a druga rozżarzona i tam nieco jaśniejsza. Zdaje się, że jest na niej już mało emitera, w sumie ciekawa sprawa, że aż tak się żarzy. Możliwe, że dlatego właśnie z tej strony zaczęła się rozświecać, ze względu na podwyższoną temperaturę w okolicy tej elektrody. Widać, że żarnik świeci prawie cały.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez lumix26 » 18 grudnia 2013, 17:47

XXXJeDXXXX napisał(a):
Whites86 napisał(a):ta ale barwa 3500K juz nic gorszego tam dac nie mogli :roll:

Są 825 :>

To już porażka powinni robić 5500K ;)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne rodzaje