Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

A więc wszystko to, co nie specjalnie pasuje powyżej

Re: Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

Postprzez trojmiejski » 18 grudnia 2013, 17:55

W części świecącej na fioletowo można zauważyć inne ciekawe zjawisko układania się światła w pasy.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 19 grudnia 2013, 11:50

To zjawisko jest częste w rurach, pracujących na podwyższonej częstotliwości. Najlepiej widać je na zróżowiałych, ale przy normalnie działających świetlówkach, czasami też jest to widoczne.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 19 grudnia 2013, 21:05

Dziś miałem okazję widzieć jak rura 25W z SKM ostatecznie pada. Nie mam zdjęć, ale dokładnie opiszę jak to wyglądało.
Świetlówka świeciła przez spory czas podobnie jak ta z ostatnich zdjęć z tą różnicą, że elektroda mniej okopcona (nazwę ją elektrodą 1) żarzyła się słabiej niż u tej ze zdjęć, lecz wciąż wyraźnie się żarzyła. Czarna elektroda 2 nie żarzyła się. W pewnym momencie elektroda 2 bez zapowiedzi zaczęła dość mocno świecić światłem o temperaturze barwowej takiej jak u światła sodówki. Chwilę tak poświeciła, a gdy zgasła to zgasło również wyładowanie i wtedy elektroda 1 zabłysnęła intensywnym światłem tak jakby magnez był spalany w powietrzu, przy okazji tego światła wzbudzony został luminofor w pobliżu elektrody 1. Potem ta elektroda przygasła i zaczęła świecić mało intensywnym światłem, trwało to kilka minut. W międzyczasie elektroda 2 cyklicznie się rozjaśniała i gasła, maksymalnie świecąc jak żarówka 15W. Po tych kilku minutach elektroda 1 przerwała się wydając syczące dźwięki i rura już nie świeciła w jakikolwiek sposób.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez famabud » 19 grudnia 2013, 22:38

W tym tygodniu wsiadłem do jednego z lubelskich Gniotów, zauważyłem, że kilka opraw Mawela się nie świeci, w niektórych z nich świetlówki się lekko jarzą, mimo to było dostatecznie jasno. Przez cały czas było słychać cichy, acz dokuczliwy pisk jakby sprzęg w aparacie słuchowym, dopiero potem uświadomiłem sobie, że to zasilacze padniętych świetlówek. :) Podobno w wagonach kolejowych ten pisk jest czasem nie do zniesienia kiedy pada świetlówa, jak również zawsze towarzyszy zapłonowi świetlówek. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 20 grudnia 2013, 00:38

trojmiejski napisał(a):Dziś miałem okazję widzieć jak rura 25W z SKM ostatecznie pada. Nie mam zdjęć, ale dokładnie opiszę jak to wyglądało.
Świetlówka świeciła przez spory czas podobnie jak ta z ostatnich zdjęć z tą różnicą, że elektroda mniej okopcona (nazwę ją elektrodą 1) żarzyła się słabiej niż u tej ze zdjęć, lecz wciąż wyraźnie się żarzyła. Czarna elektroda 2 nie żarzyła się. W pewnym momencie elektroda 2 bez zapowiedzi zaczęła dość mocno świecić światłem o temperaturze barwowej takiej jak u światła sodówki. Chwilę tak poświeciła, a gdy zgasła to zgasło również wyładowanie i wtedy elektroda 1 zabłysnęła intensywnym światłem tak jakby magnez był spalany w powietrzu, przy okazji tego światła wzbudzony został luminofor w pobliżu elektrody 1. Potem ta elektroda przygasła i zaczęła świecić mało intensywnym światłem, trwało to kilka minut. W międzyczasie elektroda 2 cyklicznie się rozjaśniała i gasła, maksymalnie świecąc jak żarówka 15W. Po tych kilku minutach elektroda 1 przerwała się wydając syczące dźwięki i rura już nie świeciła w jakikolwiek sposób.

Cóż, wygląda na to, że owe widowiskowe zużycie skończyło się ostatecznie zapowietrzeniem świetlówki ;)
Ja widywałem czasem, jak takie świetlówki miały jedną końcówkę całą czarną, ale świeciły, chociaż słabiej od innych i miały obszar elektrody niebieskawy, czasem lekko migotając.

famabud napisał(a):W tym tygodniu wsiadłem do jednego z lubelskich Gniotów, zauważyłem, że kilka opraw Mawela się nie świeci, w niektórych z nich świetlówki się lekko jarzą, mimo to było dostatecznie jasno. Przez cały czas było słychać cichy, acz dokuczliwy pisk jakby sprzęg w aparacie słuchowym, dopiero potem uświadomiłem sobie, że to zasilacze padniętych świetlówek. :) Podobno w wagonach kolejowych ten pisk jest czasem nie do zniesienia kiedy pada świetlówa, jak również zawsze towarzyszy zapłonowi świetlówek. ;)

Piszczenie rzeczywyście jest słyszalne w takich sytuacjach. Odnoszę jednak wrażenie, że w nowszych oprawach, stosowanych np. w komunikacji miejskiej, ale i w starych tramwajach, świetlówki zasilano prądem wyprostowanym, albo raczej stałym, gdyż po zużyciu się jednej z elektrod, świetlówka świeciła bardzo słabo, a druga końcówka nie ciemniała. Dodam, że jeśli działając na wysokiej częstotliwości, ale przemiennie, z jednej tylko elektrody odparuje emiter, a druga jeszcze jest sprawna, to świetlówka świeci tylko trochę słabiej, niż normalnie, natomiast jeżeli emiter odparuje z obu elektrod lub świetlówka działa na prądzie jednokierunkowym, to po osłabniuęciu wyładowań, świetlówka świeci dużo słabiej, niż normalnie i wyraźnie to widać. (Pomijam oczywiście dodatkowe cechy działania, jak różowienie, chodzi mi o jasność wyładowania).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 22 grudnia 2013, 18:52

uszkodzony MIX Polam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 22 grudnia 2013, 21:46

toomm40 napisał(a):uszkodzony MIX Polam

Szkoda że brakuje kawałek drucika wolframowego tak byś zahaczył jakoś i by jeszcze zaświecił

Zaświeciła jakieś 1,5 min i przepaliła wywalając bezpiecznik :evil:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez slaweklampy » 22 grudnia 2013, 22:01

Wygląda to na zapalenie się łuku wewnątrz bańki. Możliwe też że doszło do zwarcia części żarnika.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez lumix26 » 22 grudnia 2013, 22:09

slaweklampy napisał(a):Wygląda to na zapalenie się łuku wewnątrz bańki. Możliwe też że doszło do zwarcia części żarnika.

Z nią coś było nie tak bo jak podłączyłem do zaczęła dzwonić w środku i piszczeć prawdopodobnie rozszczelniona była
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez matit1 » 22 grudnia 2013, 22:20

Jak by była rozszczelniona to od razu zaczęło by się w środku "dymić" na żółto
matit1

Zdjęcia: 1394

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne rodzaje