Ja miałem ta przyjemność że gdy rozpoczynałem edukację w 3 klasie SP została oddana do użytku nowo wybudowana szkoła podstawowa. Tak się złożyło że do niej trafiłem. Jak nowa szkoła to i nowe oprawy z nowymi rurami wszystko kompletne

.
W klasach na korytarzach i w szatniach dominowały Famory z mlecznym kloszem ( do dziś tam są). Takie jak te na zdjęchach wyżej tylko przymocowane bezpośrednio do sufitu. W każdej klasie było 18 opraw. W zapleczach nauczycielskich były belki BN Farela ( po 2 lub 3 sztuki). Jeden z korytarzy był obsadzony rastrami Famor'a. Te same rastry też były w sali muzycznej, plastycznej i biologicznej oraz gabinetach dyrektorów i pedagoga. Był to rok 1987

.
W oprawach na korytarzach siedziały rury Razno o barwie 4000. Takie same rury były też w salach chemicznej, fizycznej i muzycznej. W pozostałych salach w większości barwa 6500 rury Razno lub Polamp. Wszystko świeciło w 100% oprawy po 2 rury każda. Cała szkoła była bardzo jasna.
Ciekawie oświetlona była tez sala gimnastyczna. Oddana dwa lata później niż szkoła. Był to największy obiekt tego typu w mieście wyposarzony w trybuny. Trybuny i sufit obsadzone były oprawami Famor'a z mlecznym kloszem. Na suficie 7 rzędów po dwie oprawy obok siebie. Środkowy podwójny rząd to belki BN Farela z plastikową kratą (rastrem). Oprawy nie były niczym obudowane dopiero po jakimś roku eksploatacji obudowano je metalowymi koszami. Całą salę oświetlało łącznie około 126 takich opraw. Szatnie i pomieszczenia otaczające salę gimnastyczną oświetlone były belkami Farel 1x40W.
Jak byłem w ósmej klasie to dołożono jeszcze rtęciowe oprawy Mesko ORPE chyba 8 czy 10 sztuk bo światła było zbyt mało do filmowania imprez sportowych.