Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Stateczniki, układy zapłonowe, kondensatory, zapłonniki i inne

Re: Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Postprzez Lampka » 3 stycznia 2014, 10:22

Zapłonnik Polmark, jak i Zext, to dokładnie taki sam zapłonnik, jak te, stosowane w kompaktach PL-S, czy PL-C chińskiej produkcji - mała neonówka w kształcie żarówki choinkowej, ze szpicem. Natomiast w zapłonnikach Philips, neonówka jest duża, o wiele większa, niż wersje zapłonników, stosowane w kompaktach niezintegrowanych Philipsa. Takie "duże" zapłonniki, jak te dostępne w handlu, Philips stosował jedynie w SL (może mniejsza awaryjność w stosunku do mniejszych?).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Watt » 3 stycznia 2014, 11:14

Te nowe zapłonniki są strasznie badziewne, jedynie Bemko są jakiej takiej jakości ;)
Watt

Postprzez JeD » 3 stycznia 2014, 11:47

Watt napisał(a):Te nowe zapłonniki są strasznie badziewne, jedynie Bemko są jakiej takiej jakości ;)

Philips okropnie zszedł na psy, tyle różowych świetlówek, to plaga z 16 widziałem...porażka. Startery, wybieram polamp componets bo już na ''markowych'' się przejechałem
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 3 stycznia 2014, 11:48

Ten cały Polamp Components to dystrybutor który ściąga wszystko z Chin :roll:
Watt

Postprzez JeD » 3 stycznia 2014, 11:50

Watt napisał(a):Ten cały Polamp Components to dystrybutor który ściąga wszystko z Chin :roll:

Przynajmniej nie mam problemów jak z philipsami gdzie wszystko się jarzy na różowo.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Watt » 3 stycznia 2014, 11:52

To ja bym ci radził Osrama, w tych moich Kanluxach z piwnicy świecą już sporo czasu (ta wersja "Eko" z zielonym drzewkiem przy oznaczeniach) ;)
Watt

Postprzez MercuryFenix » 3 stycznia 2014, 11:57

Bemko dobrym producentem ?
Dla mnie nie ;)
Zapłonnik zwarty po próbie odpalenia świetlówki 40W (Oczywiście był przystosowany !) Chyba od 20W do 80W Już nie pamiętam, teraz wszędzie gdzie mam belki mam zapłonniki OSRAM typu ST111
Obrazek
Obrazek
Nigdy jeszcze się na nich nie zawiodłem. Jedynie na kłamstwie osrama. a dokładniej +20% lamp life... :roll: No co fakt, wygląda czasem jakby podgrzewał skrętki, ale to pewnie wina skołowanego układu. Ale hotstart bez elektroniki na bimetalu ? nie chce mi się w to wierzyć.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez JeD » 3 stycznia 2014, 12:01

Watt napisał(a):To ja bym ci radził Osrama, w tych moich Kanluxach z piwnicy świecą już sporo czasu (ta wersja "Eko" z zielonym drzewkiem przy oznaczeniach) ;)

Też tak myślałem, w domu dawno wszystko świeci Osrama, i jestem zadowolony, na razie mam ETI i jeden Polamp, świecą. Lecz zraziłem się jak Ty do LED-ów :)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Watt » 3 stycznia 2014, 13:59

A najlepiej kupować aluminiowe zapłonniki ze starych zapasów, te są niezawodne ;)
Watt

Postprzez Lampka » 3 stycznia 2014, 13:59

A ja sie na Osramach zawiodłem, więc wcale nie zawsze bywały one takie porządne. Jakieś 10 lat temu, w handlu wystąpiła seria tych zapłonników dla świetlówek 4-22w Osrama, gdzie one wszystkie zwierały się praktycznie od razu po podłączeniu do gniazda. Wystarczyły 2 mignięcia świetlówki i już klapa. Niektóre jeszcze po wyłączeniu zasilania, po kilku minutach "piknęły" sobie i znów były gotowe do pracy, do kolejnego włączenia. Zatem w każdym przypadku zdarzają się niewypały kiepskiej jakości. Przez to myślałem potem jakiś czas, że Osram jest do niczego i rzadko z nich korzystałem, chociaż była to chyba tylko jedna partia lub kilka, takiej fatalnej jakości.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektryczny