Stacja transformatorowa - budowa

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Stacja transformatorowa - budowa

Postprzez Tomek » 23 lutego 2014, 07:59

Poniżej zamieszczam zdjęcia z wnętrza typowej osiedlowej trafostacji. Fotki nie są moje, wyszperałem je kiedyś na stronach Tauronu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tomek

Zdjęcia: 17

Postprzez bartek380V » 23 lutego 2014, 15:41

Nie ma nic ladniejszego jak fajnie ,przejrzyscie wykonana instalacja szynowa dawno temu . Dzisiaj inne przepisy wszystko zabudowane itd. w nowych stacjach nawet oka nie mozna nacieszyc. :(
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez lukaszlbn » 27 lutego 2014, 15:22

Prawdę mówiąc to do nowej stacji "nie da się wejść" bo wszystkim się manipuluje po otwarciu drzwiczek. A na pewno niema tak jak tu na fotkach gdzie brakuje czajnika stolika krzesełek i kawusi dla obsługi :D Wielka szkoda.
Jak by ktoś miał fotki takie, typowych stacji osiedlowych w środku i mógłby je wstawić (nie wiem czy przypadkiem nie łamie wtedy prawa?, że tajemnica urządzeń firmy) to proszę :D
lukaszlbn

Zdjęcia: 0

Postprzez Tomek » 28 lutego 2014, 07:05

Na stronach operatorów, np. Tauronu w działach z przetargami i zamówieniami publicznymi można przy odrobinie szczęścia i cierpliwości wyszperać ciekawe załączniki do zamówień - mapki, schematy GPZ-ów, zdjęcia :)
Tomek

Zdjęcia: 17

Postprzez lukaszlbn » 28 lutego 2014, 11:41

Faktycznie. Jest tam sporo. W zasadzie wszystko. Co dziwne nasz ZE nie uwidacznia takich spraw na zewnątrz albo nie umiem szukać. Ale może taka polityka. W każdym razie - dzięki :D
lukaszlbn

Postprzez elektryk » 28 lutego 2014, 15:08

lukaszlbn napisał(a):Faktycznie. Jest tam sporo. W zasadzie wszystko. Co dziwne nasz ZE nie uwidacznia takich spraw na zewnątrz albo nie umiem szukać. Ale może taka polityka. W każdym razie - dzięki :D

Nie uwidacznia, ale nieliczne drobne rzeczy tak :)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez lukaszlbn » 11 marca 2014, 21:32

Witajcie! Okazuje się, że w sieci można znaleźć różne ciekawe sprawy. Wystarczy tylko szukać ;). Leży taka perełka pd 2011 roku a widzę ją poraz pierwszy. Oto ona :D
http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/48 ... a-material
A szczególnie zdjęcia oczywiście. Nie dość, że widać co w stacji piszczy dokładnie :D to jeszcze widać dokładną budowę. Pozdrawiam!
lukaszlbn

Postprzez elektryk » 13 marca 2014, 20:16

Akurat ten kierowca wjechał w część rozdzielni SN :)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez matit1 » 13 marca 2014, 20:42

Niezłe tam musiały być fajerwerki :)
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez lukaszlbn » 14 marca 2014, 08:01

Cześć. Tak nie odpuszczam sprawy takiej małej stacji i jeszcze mam kilka pytań ;). Weźmy na przykład widok tej z linku. Mamy tam w polu SN kilka wydzielonych takich jakby klatek, pozamykane, ponumerowane chyba od 1 do 4. Rozumiem, że w takiej klatce mogę odłączyć albo przyłączyć inną stację podłączoną po SN ? np. tą stojącą 500m dalej? i tak do kilku różnych? jakiś cel musi być stosowania tych 4 pól a nie np. jednego. Tak mi się wydaje, że jest taka możliwość. Co więcej wydaje mi się, że jak padnie przewód SN ten który zasila stację normalnie, to właśnie wykonując pewne przełączenia, można taką stację zasilić właśnie z tych pozostałych podając we wcześniejszej stacji napięcie. Ale to moje domysły. Jestem bardzo tego ciekawy po prostu :). Dzięki.
lukaszlbn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Linie napowietrzne i kablowe