[Elgo] OUS/OUR Strada

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] OUS/OUR Strada

Postprzez qba » 1 marca 2014, 20:08

Whites86 napisał(a):
qba napisał(a):Ta na budynku wygląda na fabryczną. KLosz jest tak samo biały jak w mlecznych kwadratówkach. Widziałem strady, gdzie przez nawet kilkanaście lat świeciły LRFy i żadna nie zbielała aż do tego stopnia.

ja też widziałem takie strady i widziałem takie które zbielaly aż do takiego stopnia :) nie było mlecznych kloszy w stradach

Zdjęcia powyżej mówią co innego. Mleczy klosz do kwadratówki nie figuruje w żadnym katalogu, a bez wątpienia istniał, Michał ma taką kwadratówkę. Czemu miał do strad nie powstać, skoro są kontynuacją kwadratówek?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez lumix26 » 1 marca 2014, 20:12

ktoś tu kiedyś pokazywał taki zbielony klosz ale pod uszczelką kryła inna informacja
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Whites86 » 1 marca 2014, 20:17

qba napisał(a):
Whites86 napisał(a):
qba napisał(a):Ta na budynku wygląda na fabryczną. KLosz jest tak samo biały jak w mlecznych kwadratówkach. Widziałem strady, gdzie przez nawet kilkanaście lat świeciły LRFy i żadna nie zbielała aż do tego stopnia.

ja też widziałem takie strady i widziałem takie które zbielaly aż do takiego stopnia :) nie było mlecznych kloszy w stradach

Zdjęcia powyżej mówią co innego. Mleczy klosz do kwadratówki nie figuruje w żadnym katalogu, a bez wątpienia istniał, Michał ma taką kwadratówkę. Czemu miał do strad nie powstać, skoro są kontynuacją kwadratówek?

zdjęcia powyżej nic nie mówią ;) nawet przy tej stradzie na budynku widać wyraźnie słabsze zabielenie klosza przy boku w miejscu gdzie znajduje się odbłyśnik, widze ze w końcu ja będę musial się ruszyc i sfocic jedną stradę którą sam pamiętam od dziecka z przezroczystym kloszem a dziś jest zbielony tak ze można się klucic że jest oryginalny...
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elektroservice » 1 marca 2014, 22:10

Kurde, mnie to też na ori mleczny klosz wygląda. Zbyt równomierne to jest. Jakby można ten klosz obejrzeć z bliska, a najlepiej sprawdzić czy czasami nie zrobił się bardzo kruchy to byśmy mieli pewność co tu jest grane.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Utilizer » 1 marca 2014, 22:59

No nie ma żadnych dowodów na istnienie mlecznych kloszy w Stradach. Na tym budynku jest kilka Strad ale tylko ta jest tak załatwiona co ciekawe wisi od strony południowej ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez JeD » 2 marca 2014, 14:46

Utilizer napisał(a):No nie ma żadnych dowodów na istnienie mlecznych kloszy w Stradach. Na tym budynku jest kilka Strad ale tylko ta jest tak załatwiona co ciekawe wisi od strony południowej ;)

No i nie ma że też nie było, kurczę muszę złapać monterów, bo jedna co u mnie jest ta ''mleczna'' jest w drzewach, lecz padł już jeden LRF więc zgłoszę awarię w wakacje i tak go zdejmą, bo zdejmują takie klosze jeszcze w 2 zostały :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Whites86 » 2 marca 2014, 14:55

XXXJeDXXXX napisał(a):
Utilizer napisał(a):No nie ma żadnych dowodów na istnienie mlecznych kloszy w Stradach. Na tym budynku jest kilka Strad ale tylko ta jest tak załatwiona co ciekawe wisi od strony południowej ;)

No i nie ma że też nie było, kurczę muszę złapać monterów, bo jedna co u mnie jest ta ''mleczna'' jest w drzewach, lecz padł już jeden LRF więc zgłoszę awarię w wakacje i tak go zdejmą, bo zdejmują takie klosze jeszcze w 2 zostały :)

no właśnie jest taka jedna i padł w niej LRF :) i wszystko na ten temat
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lumix26 » 4 marca 2014, 20:59

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Luk » 11 marca 2014, 17:09

Strada na jednym z bloków na osiedlu Sikornik w Gliwicach. Kiedyś ją fotografowałem, ale teraz była znacznie lepsza, niemal idealna pogoda do zrobienia ponownych zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać jest to Strada na sodówki 250W

Obrazek

Jedna jedyna Strada na ulicy Perkoza, też na Sikorniku. Pozostałe oprawy na tej ulicy to Malagi:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez qba » 11 marca 2014, 19:07

Podobna sytuacja jest w Podczelu, gdzie na kilkudziesięciu słupach są SGSy 203, a na dwóch strady OUS 250. Oświetlenie z słupami wybudowano tam w 1993 r. Po raz pierwszy byłem w Podczelu w grudniu 93, to świeciło wszystko sodowo, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć, czy były tam strady OUS 250, czy już SGSy. Na przełomie 1994 i 95 były już na pewno dwieścietrójki, a to, że są dwie strady, odkryłem przez przypadek parę lat temu i nie wyglądały raczej na nowo założone ( jedna nie miała klosza), a na dodatek były na różnych ulicach. W 1993 r wydawało mi się , że to strady świecą, ale chyba im się nawet lepiej nie przyglądałem, bo wówczas jeśli coś świeciło na pomarańczowo, to zazwyczaj była to strada lub kwadratówka. Całkowita wymiana opraw po niespełna roku wydaje mi się dość dziwna.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze