Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez Watt » 15 lutego 2014, 08:59

Na dworcu PKS w Kielcach są takie wielkie (wielkości komputera PC) kamery Unitry, ale służą już chyba tylko jako obudowy do nowych :roll:
Watt

Postprzez Marek140 » 15 lutego 2014, 11:38

O kurde ;) A to niespodzianka. Nie wiedziałem o istnieniu kamer innych niż TP-K16 i TP-K162 :)
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez amisiek » 15 lutego 2014, 11:58

Był jeszcze jeden model, ale nie pamiętam czy wszedł do większej produkcji. Odpowiadam na pytanie Sławka - jestem przekonany, że przynajmniej jedna z nich jest sprawna.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 3 marca 2014, 20:38

taki oto telewizorek unitra z 1977 roku (kolor)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lumix26 » 3 marca 2014, 20:57

sprawny jest
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Whites86 » 3 marca 2014, 21:16

lumix26 napisał(a):sprawny jest

niestety nie, trochę sobie postoi zanim dam go do naprawy, wlacznik podswietla się na czerwono, po zalaczeniu nie ma zadnej reakcji, totalnie nic, moja rola skonczyla się na posprawdzaniu wszelkich bezpiecznikow jakie w nim znalazłem, były całe, więc nie jestem w stanie nic więcej zrobić, jak zdobędę trochę kasy dam go do fachowca
Whites86

Postprzez MercuryFenix » 3 marca 2014, 22:39

Zanim go oddasz poszukaj wybrzuszonych kondensatorów, to w RTV dość często pada :) a i zaoszczędzisz trochę ;)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez amisiek » 3 marca 2014, 23:09

Jest to francuski telewizor produkowany na licencji w Polsce. Naprawa może być dość upierdliwa, bo ten telewizor podobnie jak Jowisz ma tyrystorowe odchylanie. Ile ja się namęczyłem przy Jowiszach, bo tam przetwornica zasilająca działała synchronicznie z odchylaniem. Jak tam się coś pochrzaniło, to była jazda. Najczęstsze uszkodzenia to tyrystory (BTP 129/750), kondensatory w bloku odchylania (trzeba im zmierzyć pojemność), rezystory na ceramicznej płytce. Oryginalna francuska konstrukcja posiada tyrystory zachodnie, prawdopodobnie Sescosem lub Intersil.
Skoro wyłącznik się podświetla na czerwono, to diody w zasilaczu są sprawne, uszkodzenie pewnie jest w przetwornicy. Raczej nie poradzisz sobie sam, niestety.
Ogólnie to jest to świetny zabytek, pierwszy w pełni półprzewodnikowy telewizor wyprodukowany w kraju, jeszcze na importowanych podzespołach i na licencji. Na bazie tego właśnie OTVC powstał polski Jowisz, w którym tylko niektóre układy scalone były importowane.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 4 marca 2014, 19:00

amisiek napisał(a):Jest to francuski telewizor produkowany na licencji w Polsce. Naprawa może być dość upierdliwa, bo ten telewizor podobnie jak Jowisz ma tyrystorowe odchylanie. Ile ja się namęczyłem przy Jowiszach, bo tam przetwornica zasilająca działała synchronicznie z odchylaniem. Jak tam się coś pochrzaniło, to była jazda. Najczęstsze uszkodzenia to tyrystory (BTP 129/750), kondensatory w bloku odchylania (trzeba im zmierzyć pojemność), rezystory na ceramicznej płytce. Oryginalna francuska konstrukcja posiada tyrystory zachodnie, prawdopodobnie Sescosem lub Intersil.
Skoro wyłącznik się podświetla na czerwono, to diody w zasilaczu są sprawne, uszkodzenie pewnie jest w przetwornicy. Raczej nie poradzisz sobie sam, niestety.
Ogólnie to jest to świetny zabytek, pierwszy w pełni półprzewodnikowy telewizor wyprodukowany w kraju, jeszcze na importowanych podzespołach i na licencji. Na bazie tego właśnie OTVC powstał polski Jowisz, w którym tylko niektóre układy scalone były importowane.

to że sobie sam nie poradzę jest oczywiste :) nie znam się kompletnie na elektronice, dla mnie jakies tranzystory scalaki itp. rzeczy to totalna czarna magia, kondów tez nie mam jak zmierzyć :roll: mało tego nawet nie widział bym czego i gdzie szukac, telewizor będzie naprawiony przez zawodowego elektronika
Whites86

Postprzez Edziu » 4 marca 2014, 20:16

świetny klasyk, myślę ze warty naprawy i zainwestowania troszki kasy, oby tylko kinol był w marę sprawny :) a programator jaki tam jest tzn sensorowy elektroniczny jak w jowiszach czy jest to klasyczna klawiatura?
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic