Whites86 napisał(a):bartek380V napisał(a):no wiec bylem zobaczycrobote i sprawa jest taka dom blizniak zasilany wspolnym pionem, lata budowy domu to 1978, instalacja miedz i aluminium. Uklad TN C ,facet chce wymienic instalacje za licznkiem. Licznik jest w srodku . Instalacja jest w oplakanym stanie. problem w tym ze wszedzie trzeba 3 przewody i nie ma gdzie podlaczyc PE. gdyby to byl TT to bym podlaczyl do uziomu PE i tyle bo Roznicowka zadziala. W TNC musze uziemic legalnie PEN przed licznikiem. Zerwanie plomby wymaga ponownych pomiarów ktore nie wyjda bo nie mamy PE bo nikt nie odwazy sie zrobic mostka poniewaz w razie braku PEN jest lipa. Uziemiac za licznikiem nie chce bo to dalej prowizora a gosc uparcie nie chce sie zgodzic na wymiane Pionu i zrobienia nowego zlącza przedlicznikowego. Gosc chce nawet zrobic pierwsze instalacje wewnatrz. Nie wiem czy robic instalacje wewnatrz i jej nie podlaczac do momentu wymiany złacza licznikowego . przeciez to bez sensu jesli bedzie mial nowa instalacje i nie bedzie w iej pradu. NIe mamy przewodu PE jesli gosciowi cos sie stanie w razie przebicia to RCD zadziala a ja moge miec klopoty ze podlaczylem mu instacje bez pomiarów i bez Przewodu PE
krótka piłka z mojej strony
robisz remont instalacji - zgłąszasz remont (nie modernizacje) wymieniasz wszystko co złe i dostosowujesz instlacje do stanu uzywalnosci która ma spełniać wymagania z lat w których została dopuszczona do użytku (i tak bym zrobił)
2 . zgłaszasz wymianę (modernizację instalacji) wtedy musisz wymienić wszystko, nie ma że pion zostaje stary , (podejrzewam ze chyba nawet i licznik trzeba by wynieść przed budynek ) , potrzebne sa pomiary (pętle zwarcia rezystancje izolacji) , protokoły itp. itd, - właściciel się nie zgadza na wymiane WLZ ? to wtedy olej ten temat i tyle
KaszeL napisał(a):Normalka. Ja takich zawsze na drzewo spławiam. Albo będzie dobrze, albo będzie beze mnie. Ja tam ryzykował nie będę.
bartek380V napisał(a):Czyli po liczniku powinienem dokonac rozdzialu i rozdzial pasuje uziemic (-sprawa jasna. TNC ).
LukaszO napisał(a):Miejsce rozdziału nie musi być uziemione.
bartek380V napisał(a):Musze przyznac ze rzadko sie spotykalem z tym zeby ktos przyprowadzil uziom do rozdzielni po liczniku i tam dokonal uziemienia rozdzialu
bartek380V napisał(a): facet z energetyki powiedzial ze legalnie PEN w TNC mozna uziemic przed licznikiem w zlaczu a przeciez norma kaze w miare mozliwie czesto uziemiac przewod PE
bartek380V napisał(a):A teraz z innej beczki :jak wyobrazacie sobie wykonanie instalacji z przewodem PE w bloku?
bartek380V napisał(a): Nie ma szans dostosowac instalacji do norm z lat 80 tych bo gosci od pomiarów wyraznie dali zalecenia RCD i bolce w lazience i w kuchni.
bartek380V napisał(a): przyklad nr 1 : W jednym z blokow mieszka moj wujek. Pewnego dnia przychodzá panowie dokonac pomiarów i mowia ze brak PE i nic nie zmierzá. Blok dziala w TT pion jest stary i nie ma mozliwosci zdobycia w legalny sposob PE.
LukaszO napisał(a):bartek380V napisał(a):Czyli po liczniku powinienem dokonac rozdzialu i rozdzial pasuje uziemic (-sprawa jasna. TNC ).
Przeczytaj raz jeszcze co napisałem:LukaszO napisał(a):Miejsce rozdziału nie musi być uziemione.
bartek380V napisał(a):Musze przyznac ze rzadko sie spotykalem z tym zeby ktos przyprowadzil uziom do rozdzielni po liczniku i tam dokonal uziemienia rozdzialu
Ja też nie, ponieważ uziom jak sama nazwa wskazuje znajduje się pod ziemią lub w fundamencie, a nie w rozdzielnicy.
bartek380V napisał(a): facet z energetyki powiedzial ze legalnie PEN w TNC mozna uziemic przed licznikiem w zlaczu a przeciez norma kaze w miare mozliwie czesto uziemiac przewod PE
Nie bardzo rozumię, co ma jedno wspólnego z drugim.
bartek380V napisał(a):A teraz z innej beczki :jak wyobrazacie sobie wykonanie instalacji z przewodem PE w bloku?
Normalnie, jak w każdej innej instalacji. PE otrzymujemy z rozdziału PEN lub "zera" (w instalacji która nie spełnia wymogu PEN). Mowa oczywiście o instalacji zasilanej układem TN.bartek380V napisał(a): Nie ma szans dostosowac instalacji do norm z lat 80 tych bo gosci od pomiarów wyraznie dali zalecenia RCD i bolce w lazience i w kuchni.
Od kiedy wykonując wymianę, instalacje dostosowujemy do przepisów nieobowiązujących? Jeśli wymieniasz, musisz stosować się do obecnych przepisów. Natomiast panowie od pomiarów, dali zalecenie. Zalecenie to nie nakaz wymiany. Chyba, że instalacja nie nadaje się do dalszej eksploatacji ale to już nie zalecenie.
bartek380V napisał(a): przyklad nr 1 : W jednym z blokow mieszka moj wujek. Pewnego dnia przychodzá panowie dokonac pomiarów i mowia ze brak PE i nic nie zmierzá. Blok dziala w TT pion jest stary i nie ma mozliwosci zdobycia w legalny sposob PE.
Coś nas czarujesz. Nie brak PE, tylko zapewne kołka ochronnego.
Jeśli jest tak jak piszesz to wytłumacz jak realizowana była ochrona przeciwporażeniowa w tym bloku z TT wcześniej? Dawne uziemienie wyparowało z dnia na dzień? TT opiera się na uziemieniu, gdy go nie ma, blok należałoby odłączyć od zasilania lub wysiedlić gdyż instalacja nie nadaje się do eksploatacji.
Pewny jesteś, że blok zasilany jest TT? Raczej mało prawdopodobne w dzisiejszych czasach.
Pozostałych przykładów nie będę komentował, ponieważ mają się jak zwykle nijak do tytułowego problemu.
Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości