przez KaszeL » 2 kwietnia 2014, 20:12
Wybacz lampka, ale stanowczo się z Tobą nie zgadzam. LED wlazły z butami w zasadzie do każdej jednej dziedziny oświetlenia - no może z wyjątkiem oświetlenia stadionów. W tej chwili są już na rynku produkty, którym niestety nawet metalohalogenki dobrej klasy ulegają, a co dopiero nędzne kompakty (może wskażesz jakiś sensownej jakości kompakt - poza biovitalem - czyli taki, który daje światło o Ra >90). Świetlówki kompaktowe się kończą i śmiem twierdzić, że za 5 lat nikt o nich nie będzie pamiętał. Trzeba się bardzo postarać, żeby zepsuć diodowy zamiennik tak, żeby nie przeżył dobrego kompakta - chyba, że mówimy o najtańszym badziewiu. Podobnie niestety z jakością światła. Jak porównasz sobie LED z Ra > 80 i kompkat z Ra > 80 to niestety LED zamiata kompakt. Diodki mają widmo ciągłe, ale niestety w gorszych produktach niezbyt równe. Natomiast nawet dobre kompakty mają widmo pasmowe. Powoli standaryzują się lampy LED z Ra ~ 87 dla barwy ciepłej, przy których większość kompaktów wymięka. W efekcie na diodzie nie widać tej paskudnej różowo/fioletowej poświaty, którą generuje każdy jeden kompakt. Wiem, bo mam możliwość porównania na bieżąco. Jak ktoś mi nie wierzy, wystarczy że pójdzie kupić tanie ikeowe ledare. Nie dość, że podają sprawność w lumenach na wat na trzonku każdej lampy, to jeszcze świecą dramatycznie lepiej niż kompakty.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44