strike241 napisał(a):Toomm40 masz w 100% racje. Mi jest szkoda Tych opraw i rtęci nie ze względu na skuteczność świetlną ale na ich urok. Taki mały sentyment z dzieciństwa
Selenium napisał(a):strike241 napisał(a):Toomm40 masz w 100% racje. Mi jest szkoda Tych opraw i rtęci nie ze względu na skuteczność świetlną ale na ich urok. Taki mały sentyment z dzieciństwa
Lrfy były w Polsce tak popularne ze względu na ich niską cenę i po prostu dlatego, że kraj był biedny.
Ile kolega ma lat
Selenium napisał(a):strike241 napisał(a):Toomm40 masz w 100% racje. Mi jest szkoda Tych opraw i rtęci nie ze względu na skuteczność świetlną ale na ich urok. Taki mały sentyment z dzieciństwa
Lrfy były w Polsce tak popularne ze względu na ich niską cenę i po prostu dlatego, że kraj był biedny.
Ile kolega ma lat
oskard napisał(a):Ja nie rozumiem o co chodzi z tym pytaniem o wiek kolegi - zwykłe pytanie, czy aluzja jakaś, że się zachowuje infantylnie? Każdy normalny człowiek ma wspomnienia i do wielu rzeczy podchodzi sentymentalnie - zwłaszcza pasjonat, który w danym sprzęcie nie widzi tylko zgodności z normami i wydajności, ale przede wszystkim widzi w tym pasję, a pasja często wynika z dziecięcych wspomnień związanych z interesującym nas tematem. Nawet najstarszy na tym forum Cieszyn podchodził zawsze do wielu zagadnień sentymentalnie - bronił opraw i rozwiązań, które nijak nie nadawały się już do dzisiejszych ulic, ze względu na przepisy. Ale na tym pasja polega - żeby w "bezdusznym złomie" widzieć więcej niż tylko sprzęt, który ma działać. Gdyby tak było, użytkownicy nie gromadzili by starych rupieci, tylko uganiali się po sklepach za tym co najnowsze. A pasjonaci motoryzacji nie szukaliby po całym kraju wpół rozlecianych Syren, Warszaw, czy innych gratów, bo to ani ABSu nima, ani GPSu, ani to oszczędne, niewygodne, totalnie niemodne w stylistyce nadwozia. Ale to jest pasja
Selenium napisał(a):Oskard, zapytałem się o wiek bo kolega mówił o wspomnieniach z dzieciństwa. Szanuję ludzi z pasją i nie mam nic przeciw fanom LRFów. Gdyby w Polsce była od 1945 roku gospodarka rynkowa lamp rtęciowych byłoby znacznie mniej, powszechniejsze byłyby zapewne SOXy.
oskard napisał(a):Okiej, bez gniewacji![]()
Napisałem tak tylko, bo wydało mi się dwuznaczne to pytanie, lekko ironiczne w tym kontekście - a jestem wyczulony bo zdarzały się tu swego czasu komentarze uszczypliwe wobec ludzi myślących przeszłością. Także z góry poczułem się w obowiązku bronić kolegi, na wszelki wypadek![]()
Ale grunt że sprawa się wyjaśniła![]()
Przepraszam adminów za offtop.
Ale swoją drogą straszne to będzie - nie wierzę żeby w takiej modernizacji "na szybko" wymieniono albo na MH, albo diody. Najszybciej będzie na sodowo... Tak więc do Starówki dołączą inne dzielnice. Oj żal tego Wrocławia, tyle tam klasyki wszelakiej![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości