A odnośnie forum elektrody niestety muszę się zgodzić z przedmówcami, czasem literówki są ważniejsze niż zawartość merytoryczna postu - głupota mam nadzieję że nasze forum nigdy nie będzie takie
zawistak napisał(a):Przejściówki z 63A-->3X1F 16A istnieją i to bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń(producent oczywiście zaznaczył, że trzeba się upewnić co do zabezpieczeń na wejściu, także przejściówka dla osób, które wiedzą co robią, no i raczej na bezpieczniki topikowe, bo ciężko zmienić eske normalnemu użytkownikowi):
http://www.sielskiz.com.pl/nasza-oferta,rozdzielnie-elektryczne-i-akcesoria,-przejsciowka-z-sily-400v-na-3x230v.html
Pozdrawiam
KaszeL napisał(a):Uważasz, że to jest w porządku? Weź pod uwagę fakt, że ludzie tak na prawdę się nie znają. Jeśli coś da się podłączyć, to po prostu podłączają. Pomyśl, po co stosować gniazdo 32A przy zabezpieczeniu na poziomie 16A? Tego się po prostu nie robi. Urządzenia, którym wystarczy 16A mają wtyczki 16A i są podłączane do gniazd 16A, taka prawda. Następne w kolejce jest już zabezpieczenie 20A a to już za dużo na jedną fazę dla urządzenia 1F. Zupełnie inna sprawa, że taki obwód 125A/63A będzie miał zazwyczaj prąd zwarciowy daleko poza zasięgiem urządzeń przystosowanych tylko do 16A Faje rzeczy się dzieją, jak do obwodu zabezpieczonego BM'em 125A gL/gG podłączysz urządzenie z przewodem zasilającym 0,75mm2, które dostało zwarcie Szczególnie, jeśli całość podłączana jest przez długaśne przedłużacze bębnowe. Widziałem takie numeru i na prawdę nie polecam takich zabaw. IMO jedynym sensownym i bezpiecznym rozwiązaniem pozwalającym rozdzielić na poszczególne fazy źródło zasilane przez wtyk siłowy >=32A to dedykowana RB i to najlepiej z własną różnicówką. Każde inne rozwiązanie jest po prostu niebezpieczne.
zawistak napisał(a):Powiem Ci, trochę mnie zdziwiło to rozwiązanie fabryczne.
zawistak napisał(a):Ja sobie zrobiłem przejściówkę( jak dopracuję, to wrzucę na forum fotki) z wtyki płaskie bolce 63A na 1F 16A, ale czasem myślę, że ona będzie bezpieczna tylko jak ja to stosuję
zawistak napisał(a):tematyka bezpieczeństwa w instalacjach jest traktowana na którymś tam miejscu.
zawistak napisał(a):napiszę na koniec tak: na zamówienie wykonałbym taką przejściówkę osobie, która wie jak się nią posługiwać
KaszeL napisał(a):No to nie jest bezpieczna Bezpieczne urządzenie to takie, z którego w sposób bezpieczny może skorzystać osoba postronna. Szczególnie, że w tym przypadku zabezpieczyć takie urządzenie bardzo prosto. Wystarczy ta nieszczęsna mini rozdzielnica z zestawem e-sek. Nie uważasz, że "doktoryzacja" z gloryfikowanego "przedłużacza" to jednak odrobina przesady?
KaszeL napisał(a):zawistak napisał(a):tematyka bezpieczeństwa w instalacjach jest traktowana na którymś tam miejscu.
To prawda. I niestety, swoim postępowaniem dokładasz się do tego stanu rzeczy. Co będzie jak ktoś takiej rozczepki użyje pod Twoją nieobecność?
KaszeL napisał(a):zawistak napisał(a):napiszę na koniec tak: na zamówienie wykonałbym taką przejściówkę osobie, która wie jak się nią posługiwać
Ale jak? Tak serio. Robisz przejściówkę 63A->3x1F tą starą na to metalowe gniazdo z płaskimi bolcami. Osobie, której ją wykonujesz mówisz: Możesz tej przejściówki używać tylko i wyłącznie, gdy gniazdo do którego ją podepniesz będzie zabezpieczone bezpiecznikiem 16A. No i idzie taki zainteresowany, widzi przy tym metalowym gnieździe 63A zabezpieczenie z epoki czyli trzy główki DIII 63A. Ma na dodatek ze sobą wkładki 16A i chce je wymienić, ale okazuje się, że do gniazda DIII najmniejsza wkładka to 32A i dupa blada za przeproszeniem. Okazuje się, że nie da się z tego skorzystać bezpiecznie. Celowo już pomijam cyrki, jakie mogą się dziać w starym gnieździe 4P ze wszystkimi tego skutkami.
zawistak napisał(a):Witam,KaszeL napisał(a):Ale jak? Tak serio. Robisz przejściówkę 63A->3x1F tą starą na to metalowe gniazdo z płaskimi bolcami. Osobie, której ją wykonujesz mówisz: Możesz tej przejściówki używać tylko i wyłącznie, gdy gniazdo do którego ją podepniesz będzie zabezpieczone bezpiecznikiem 16A. No i idzie taki zainteresowany, widzi przy tym metalowym gnieździe 63A zabezpieczenie z epoki czyli trzy główki DIII 63A. Ma na dodatek ze sobą wkładki 16A i chce je wymienić, ale okazuje się, że do gniazda DIII najmniejsza wkładka to 32A i dupa blada za przeproszeniem. Okazuje się, że nie da się z tego skorzystać bezpiecznie. Celowo już pomijam cyrki, jakie mogą się dziać w starym gnieździe 4P ze wszystkimi tego skutkami.
No w takiej sytuacji taka osoba jeżeli byłaby odpowiedzialna nie skorzystałaby z tego. Tylko masz rację, ile jest takich osób?
Pozdrawiam
Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości