Z góry przepraszam za taki post, ale w necie nie widzę nic, co by mi pomogło, tzn. jest dużo materiałów, ale chciałbym wiedzieć co robię.
Z góry dziękuję

Elektroservice napisał(a):Sprawa z PE nie jest taka prosta jak by się mogło wydawać. Nie znając układu sieci jaki w tym miejscu obowiązuje nie bardzo możemy Ci pomóc, bo to co jest prawidłowe i dobre dla jednego układu sieci dla innego będzie nieprawidłowe, złe i wręcz niebezpieczne.
Elektroservice napisał(a):W bloku w którym jest sieć w systemie TN-C póki nie zrobią pionów z przewodem PE przewód ten pozyskuje się poprzez rozdział przewodu PEN. A to gdzie ten podział zostanie dokonany zależy już od tego jak wygląda instalacja w bloku. Sposób ten jest prawidłowy tylko dla TN-C, nie mając 100% pewności czy to na pewno TN-C nie wolno tego robić.
MercuryFenix napisał(a):Elektroservice napisał(a):W bloku w którym jest sieć w systemie TN-C póki nie zrobią pionów z przewodem PE przewód ten pozyskuje się poprzez rozdział przewodu PEN. A to gdzie ten podział zostanie dokonany zależy już od tego jak wygląda instalacja w bloku. Sposób ten jest prawidłowy tylko dla TN-C, nie mając 100% pewności czy to na pewno TN-C nie wolno tego robić.
Stan sieci w tych blokach to zupełna porażka.
Szczerze to wątpie aby takie piony kiedyś tam powstały, stare przewody Al łączone przypadkowo z Cu, jakieś przewody antenowe w rozdzielnicy, prowadzące do narnii, nie wiem gdzie szły, ale się ich już pozbyłem... i to nie jest sytuacja w jednym mieszkaniu... czy nie ma jakichś wymogów co do tego aby był przewód ochronny w takich blokach ? Przecież milionów to nie kosztuje aby puścić trochę miedzi w blok
Elektroservice napisał(a):W starych blokach przewód PE pojawia się przy wymianie pionów, takie są niestety fakty. Oczywiście instalację w mieszkaniu można zmodernizować we własnym zakresie, jednak aby to mogło współpracować z istniejącym pionem trzeba wiedzieć jaki jest układ sieci. A jak wygląda sprawa liczników ? Są w mieszkaniach czy na klatce schodowej ?
Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości