"Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez Whites86 » 27 kwietnia 2014, 20:59

Elektroservice napisał(a):Heble nie są blombowane, bo jaki by to miało sens ? Zablombowana jest tylko obudowa w której są one umieszczone (i to nie zawsze).

co to jest "blomba" :mrgreen:

matit1 napisał(a):
lumix26 napisał(a):ale to chyba nie jest dobre rozwiązanie stosować trójfazowy S bo jak na fazie będziesz miał zwarcie to nie będziesz miał nigdzie prądu

niby tak, tylko wydaje mi się, że na ogół te eSy przedlicznikowe są typu C (zwłoczne), przynajmniej 3 fazowe. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że zadziała razem z konkretnym zabezpieczeniem na danym obwodzie. Również wg. mnie eS przedlicznikowy jest o tyle lepszy niż topik bo w razie zwarcia i przepalenia wkładki trzeba czekać aż szanowna osoba z zakładu energetycznego przyjedzie i wymieni tą zaplombowaną wkładkę, a tu tylko robisz pstryk i znowu jest prąd.

jest o wiele gorszy, przedewszystkim to nie sa bezpieczniki tylko wyłączniki nadprądowe , nigdy nie ma pewności czy to po ktoryms razie zadziała prawidłowo, również po wyłączeniu nie widać widocznej przerwy w obwodzie,

no i pozatym za takie zgłoszenie do Energii w moim rejonie został byś obciążony za bezpodstawne wezwanie ekipy pogotowia energetycznego :) zgłaszasz tylko zerwanie plomby, bnezpiecznik ZAWSZE wymieniasz sam :) na nikogo nie trzeba czekać
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 27 kwietnia 2014, 21:09

Heble to hamulce :lol:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez lumix26 » 27 kwietnia 2014, 21:25

Elektroservice napisał(a):Heble nie są blombowane, bo jaki by to miało sens ? Zaplombowana jest tylko obudowa w której są one umieszczone (i to nie zawsze).

Porąbało mi się myślałem że plombowana jest razem z klapką - to przedni panel plombowany jest ale głupek ze mnie :oops:

Whites86 napisał(a):no i pozatym za takie zgłoszenie do Energii w moim rejonie został byś obciążony za bezpodstawne wezwanie ekipy pogotowia energetycznego :) zgłaszasz tylko zerwanie plomby, bnezpiecznik ZAWSZE wymieniasz sam :) na nikogo nie trzeba czekać

miałem takie przypadki to wołałem Eneę przyjeżdżali i wymieniali nie byłem obciążony tą wymianą
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez elektryk » 27 kwietnia 2014, 21:50

Zaplombowane są tylko śruby do zdjęcia obudowy, tak aby nie można było zdjąć i wsadzić sobie większego esa. W przypadku topików to w podstawy wstawione są wstawki kalibrowe, tak aby nie pasował topik o większym prądzie (nie zmieści się bo ma większą średnicę) ;)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez amisiek » 27 kwietnia 2014, 22:04

I wtedy co dziwniejsze ludki watują bezpieczniki...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 28 kwietnia 2014, 14:33

lumix26 napisał(a):
Whites86 napisał(a):no i pozatym za takie zgłoszenie do Energii w moim rejonie został byś obciążony za bezpodstawne wezwanie ekipy pogotowia energetycznego :) zgłaszasz tylko zerwanie plomby, bnezpiecznik ZAWSZE wymieniasz sam :) na nikogo nie trzeba czekać

miałem takie przypadki to wołałem Eneę przyjeżdżali i wymieniali nie byłem obciążony tą wymianą

ja nie rozumiem takiego zgłaszania ;) , jeszcze OK jeśli ktoś się totalnie na tym nie zna, ale jak wzywają do przepalonego bezpiecznika ludzie którzy się znaja bądź co gorsza są elektrykami to jestem jak najbardziej za nakładaniem kar, u mnie w rejonie średnio co 3-cie zgłoszenie awarii jest z powodu przepalonego bezpiecznika przedlicznikowego, przez co marnujemy tylko czas na dojazdy zamiast zająć się poważniejszymi awariami (mówię o sytuacji gdy pojawiają się awarie masowe) , często szło by to szybciej naprawić (i zjechać o ludzkiej godzinie do domu) gdyby nie bezpodstawne wezwania z powodu przepalonego bezpiecznika przedlicznikowego :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Re: Bezmyślne prowizorki oświetleniowe

Postprzez Utilizer » 21 sierpnia 2014, 22:18

Umyślna instalacja oświetleniowa piwnicy :twisted:

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Edziu » 22 sierpnia 2014, 15:40

bardzo nowatorskie rozwiązanie, żarówka nie wystaje chociaż:)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Lampka » 22 sierpnia 2014, 20:41

Żarówka wystaje, choć oprawka schowana :P W piwnicach najwięcej takich ciekawostek można spotkać, począwszy od słoików zamiast kloszy, z skończywszy na tym.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez CDM » 22 sierpnia 2014, 21:04

Utilizer napisał(a):Umyślna instalacja oświetleniowa piwnicy :twisted:

Obrazek
Trzeba było żarówę przylutować i wepchnąć w ścianę na gips :) a tak między nami, to ten dział dotyczy oświetlenia zewnętrznego...

edit by Amisiek - Przenoszę..
Ostatnio edytowano 22 listopada 2014, 00:38 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniesienie do właściwego działu
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic