(z racji że ten fragment ulicy ma już mało 'wewnątrzmiejski' charakter, dodaję wątek tutaj a nie w oświetleniu ulicznym)
jakiś czas temu pytałem kolegów na forum, gdzie można zobaczyć w warszawie lampy sodowe niskoprężne [SOX] - padła ulica pułkowa, więc wybraliśmy się z kolegą i pojechaliśmy zobaczyć "Ra=0" ;]
wyprawa miała miejsce pod koniec kwietnia, ale dopiero teraz mam chwilę żeby pochwalić się zdjęciami.
co najważniejsze - barwa i oddawanie barw.
na zdjęciach najbardziej zbliżona do rzeczywistej jest na kilku zdjęciach (podpisy) ponieważ tylko tych kilka zdjęć zrobiłem w RAWie i poprzeciągałem balans bieli tak, żeby był jak najbardziej zbliżony do oryginału. osobiście barwę światła opisałbym ją jako 'ananasową' ;]
sam zaś efekt monochromatyczności można dostrzec dopiero, jeśli zatrzyma się w miejscu gdzie jedynym źródłem światła są oprawy uliczne (czyli bez oświetlenia budynków, bez jadących samochodów ani bez oświetlenia nawet własnej deski rozdzielczej czy telefonu) - chodzi o adaptację oka i brak możliwości odnoszenia sobie postrzeganych barw. po kilku minutach takiego stanu można zauważyć, że widać już tylko barwę żółtą-sodową i odcienie szarości.

zbliżenie na oprawy, barwa nie jest do końca oryginalna

ta barwa jest chyba najbliższa temu co widać gołym okiem

słup

oprawa i widoczne źródło

trawa wydaje się być trochę.. nienaturalna ;]

zdjęcia z jadącego samochodu - widać migotanie [100Hz?] źródeł tzn pulsujące światło

trochę bujało ;]