Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Kwazor » 19 czerwca 2014, 12:23

Nie rozumiem co ma dać to ustawianie się tarczy... ale faktycznie jest chorągiewka... hmmm czyżby dodatkowy hamulec ( ustawia cię przy cewkach ) może rumuny nie miały i dlatego się kręciły ?
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez bartek380V » 19 czerwca 2014, 12:34

RUMUNY mialy jeszcze pare innych wad. Jak w temacie ,,profesjonalisci,, wiedza o co chodzi i energetyka tez o tym wiedziala. :D
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Whites86 » 21 czerwca 2014, 19:03

ktoś wie może jak podlączyc ten licznik ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elektroservice » 21 czerwca 2014, 19:51

To proste jest ;) Podłączasz tak samo jak zwykły licznik tylko musisz porobić mostki z kawałków przewodu bo w liczniku samym nie ma mostków gdyż jest to licznik przekładnikowy :)
Podpowiedź wysłałem mailem :mrgreen:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 21 czerwca 2014, 20:32

Jak to jest licznik do pomiaru pośredniego (przekładnikowy) to nie podłączy - bo wtedy cewki napięciowe są na 58/100V :) Tutaj masz schemat z oryginalnej instrukcji:

Obrazek
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Elektroservice » 21 czerwca 2014, 20:39

Ja odpalałem licznik przekładnikowy ale mocy czynnej i on miał cewki normalnie na 220V, tutaj na tabliczce znamionowej licznika też jest napisane, że są na 220/380V, więc zapewne może on pracować normalnie bez nich. Najlepiej by było gdyby Adam zmierzył rezystancję cewek napięciowych, porównamy ją z rezystancją cewek z normalnego licznika kWh 3 fazowego (mam taki na stanie) i będzie wiadomo co i jak ;)
Elektroservice

Postprzez KaszeL » 21 czerwca 2014, 20:42

Widziałeś kiedyś przekładniki z napięciem wtórnym 220V? :)
Instrukcja producenta mówi jasno, układ półpośredni cewki 230/400V. Układ pośredni cewki 58/100V.
Tabliczki czołowe używali pewnie takie, jakie mili pod ręką.

Nawet jeśli podłączałeś licznik półpośredni, to zasilałeś cewki napięciowe zbyt wysokim napięciem, albo po prostu miałeś schrzanione połączenie ;)
Jak byś miał jakiekolwiek wątpliwości to tu masz zrzut ze schematem podłączenia C52abd do pomiaru półpośredniego

Obrazek
KaszeL
Site Admin

Postprzez Elektroservice » 21 czerwca 2014, 21:09

Sam mi pisałeś jak odpalić tego C3A przekładnikowego do mocy czynnej :)
Nadal mam go na stanie, mogę jutro zapodać wyniki pomiarów rezystancji cewek napięciowych w moim C3A, oraz dla porównania w standartowym C52 :)
Czasami było tak, że licznik był przystosowany do pracy tylko z przekładnikami prądowymi bez przekładników napięciowych, wtedy tak czy owak miał okienko do wpisania przekładni przekładnika napięciowego :mrgreen:
Najlepiej jak Adam faktycznie zmierzy cewki napięciowe w swoim liczniku i wyniki wrzuci do tego tematu, to będzie najlepsze rozwiązanie i jednoznacznie wskaże, kto ma rację ;)
Elektroservice

Postprzez KaszeL » 21 czerwca 2014, 21:16

No dobra, trzeba dwie rzeczy uściślić. Czy miałeś licznik do pomiaru pośredniego (przekładniki prądowe i napięciowe) czy pół-pośredniego (tylko przekładniki prądowe). Druga sprawa, czy to podobnie jak Adama był licznik energii biernej czy czynnej? Jeśli miałeś pół-pośredni licznik energii czynnej, to ok - mógł działać. Tam są cewki normalnie na 230V i podłącza się to w zasadzie jak normalny licznik. Problem w tym, że licznik energii biernej ma cewki napięciowe łączone _miedzyfazowo_ i taki licznik nie będzie działał normalnie z cewkami zasilanymi z 230V niezależnie od tego, czy to jest licznik pośredni czy półpośredni.
KaszeL
Site Admin

Postprzez Elektroservice » 21 czerwca 2014, 21:34

Mój jest półpośredni do pomiaru energii czynnej :)
Adamowy licznik jeśli jest półpośredni i do pomiaru energii biernej, to będzie miał na bank cewki na napięcie międzyfazowe, więc podłączając go wg rysunku który wysłałem Adamowi mailem na 100% zadziała. Jego licznik ma 9 wyprowadzeń, więc od razu wiadomo, że nie korzysta z przewodu N :)
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic