A ja przed godziną znalazłem cudowną enklawę rtęci analizując zdjęcie lotnicze Warszawy, pokazywane w wątku "Globalna mapa satelitarna oświetlenia".
Ta enklawa to spory fragment Piaseczna, rejon Zalesie Dolne. Wiele tam rtęci, praktycznie każda ulica ma OUR 125, Longinusa ma trumny. Ale najbardziej chyba niesamowicie wygląda nocą Aleja Lipowa, obustronnie obstawiona OURami, a po środku przedzielona jednym torem kolejki. OURy świecą na tyle jasno, że widać całą Aleję wyraźnie z satelity nocą

. Z ulic które zdążyłem na GSV sprawdzić, oprócz Alei Lipowej i Longinusa, rtęciowe są jeszcze: Czarnieckiego, Kordeckiego, Jaremy, Okrężna, Wołodyjowskiego, 11 Listopada, Jasna, Graniczna, Redutowa.
Z ostatniej z tych ulic mam dwie ciekawostki w jednym miejscu. Po pierwsze - maleńki OURek na ogromnym słupie, zdaje się od linii SN, a po drugie... obróćcie w lewo, i powiedzcie - znacie może ten dom, z telewizji
http://goo.gl/maps/kKDEINa niektórych ulicach nocą musi być piękny klimat, identyczny jak niegdyś był w stołecznym Wawrze, gdzie niestety całkowicie został zaprzepaszczony. Miejscami uliczki, a raczej dróżki, wiodą przez las, gęste zarośla, i wszystko to skąpane w sinawym światełku...
Nie wiem czy będę w stanie się tam wybrać przed wymianą - niby blisko, ale dojazd albo koleją, albo autobusem 727 na bilet strefowy, ale to są drogie rzeczy

. Oprócz tego, autobus ten kursuje co GODZINĘ. Tym bardziej trudno wybrać się tam teraz, gdy ściemnia się później - obawiam się że dojechać może i bym dojechał, ale z powrotem mógłby być problem. Na Wilanów ode mnie jedzie się ponad godzinę, i to tylko dlatego, że mam jeden autobus. Z przesiadkami byłoby znacznie dłużej.
Także jak ktoś ma możliwość - czy podjechać samochodem, czy mieszka niedaleko, niech to uwieczni, póki nie jest za późno