Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Postprzez Lampka » 13 czerwca 2014, 23:03

Skoro już zacząłem tutaj temat tych linii 30kV (lub obecnie 20kV, tego nie wiem), to skończę ten temat fotkami przy GPZ koło kopalni Sośnica, skąd te linie wychodzą. Istotnie, widać tutaj osprzęt typowy bardziej dla linii SN, niż WN, a także już same odstępy między przewodami. Jednak z samego budynku wychodzą pozostałe jedynie linie WN.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To teraz już właściwe linie 110kV, idące z tego bloku.

Obrazek
Obrazek

Słup, pozbawiony przewodów, stoi tutaj w tym stanie odkąd pamiętam. Na początku 2000 roku, jak już interesowałem się energetyką, już ten słup stał, jak stoi, może z taką różnicą, że był mniej zarośnięty i widać go było z ul. Pszczyńskiej :P Stoi on równolegle do linii kolejowej, należącej do kopalni, obecnie być może nieczynnej (w każdym razie zarośniętej trawą). Mógł on należeć do jakiejś linii 110kV, sądząc po izolatorach długopniowych i samej konstrukcji słupa.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz inne linie WN, wychodzące z budynku stacji obecnie, obok miejsca, gdzie znajduje się ów słup.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu z drugiej strony budynku.

Obrazek
Obrazek

Transformatory stojące na placu.

Obrazek
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez elektryk » 14 czerwca 2014, 08:45

Wnętrzowa rozdzielnia 110 kV :?: :o Te linie SN to napewno 20 kV sądząc po tabliczce na GPZ, chociaż izolacja jest mocniejsza, być może dawniej była to 30 kV
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Lampka » 14 czerwca 2014, 15:47

elektryk napisał(a):Wnętrzowa rozdzielnia 110 kV :?: :o Te linie SN to napewno 20 kV sądząc po tabliczce na GPZ, chociaż izolacja jest mocniejsza, być może dawniej była to 30 kV

A występowały też dawniej inne napięcia pomiędzy 30, a 110kV? Kiedyś czytałem, że były też np. linie 60kV, ale nie wiem, czy to nie była jakaś pomyłka :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez elektryk » 14 czerwca 2014, 20:23

Lampka napisał(a):
elektryk napisał(a):Wnętrzowa rozdzielnia 110 kV :?: :o Te linie SN to napewno 20 kV sądząc po tabliczce na GPZ, chociaż izolacja jest mocniejsza, być może dawniej była to 30 kV

A występowały też dawniej inne napięcia pomiędzy 30, a 110kV? Kiedyś czytałem, że były też np. linie 60kV, ale nie wiem, czy to nie była jakaś pomyłka :P

Może i istniały jakieś napięcia między 30 a 110 kV, ale to było przed wojną lub bezpośrednio po i rozumiesz, wtedy nie było żadnej synchronizacji :D O istniejących słyszałem o 60 kV ale tylko właśnie na Śląsku :?

Zwróć uwagę na zdjęcie przedstawiające wyjście tej linii SN z rozdzielni. Widać tam pomiędzy izolatorami przepustowymi, a szklanymi wiszącymi izolatory stojące LWP (na konstrukcji z odgromnikami), i ten izolator wygląda mi na 30 kV (talerze im bliżej okucia zwiększają średnicę i jest ich 6) czyli może być stosowany też na 20 kV. Izolatory 24 kV (stosowane na liniach 15 kV) mają z reguły 5 talerzy o równej średnicy lub 4 talerze większe i 3 mniejsze.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez MRP200 » 15 czerwca 2014, 00:35

Rozdzielnia wnętrzowa na 110 kV funkcjonuje pod Poznaniem, a dokładnie przy EC Karolin, od wielu lat.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez strike241 » 15 czerwca 2014, 19:16

elektryk napisał(a):
Lampka napisał(a):

Może i istniały jakieś napięcia między 30 a 110 kV, ale to było przed wojną lub bezpośrednio po i rozumiesz, wtedy nie było żadnej synchronizacji :D O istniejących słyszałem o 60 kV ale tylko właśnie na Śląsku :?

Na starych GPZ-tach Z lat 30-40 przedwojenne i wojenne posiadają oryginalne kolumny synchronizacyjne . Synchronizacja sieci była
Pozdrawiam Dominik
strike241

Zdjęcia: 0

Postprzez slaweklampy » 31 sierpnia 2014, 08:59

A teraz zagadka, gdzie to zdjęcie było zrobione.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez paweo » 31 sierpnia 2014, 09:46

W Polsce :mrgreen:
Hmm... W Tczewie? W Pelplinie? Na wsi? :twisted:
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 31 sierpnia 2014, 10:07

w czatkowach w kierunku koźlin.... pytanie po co zadajesz taka zagadkę którą odgadnąć mogę tylko ja...
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez zawistak » 28 września 2014, 15:06

Witam,
Ciekawa strona (znaleziona przez przypadek) o liniach napowietrznych:
http://www.aguria.pun.pl/viewprintable.php?id=837
Pozdrawiam
zawistak

Zdjęcia: 797

Poprzednia stronaNastępna strona