Klasyczna latarka z czwórką

Podobną kupiłem kiedyś jak byłem w Anglii, ze świetlówką 4W i ze świetlówką 8W, ale były w nich oryginalnie dzienne świetlówki, które potem dość szybko się przepaliły

W takich latarkach prawie zawsze stosowane są te same układy zapłonowe, działające na zasadzie powielaczy napięcia, a świetlóweczka zasilana jest prądem stałym, więc mamy stałą biegunowość elektrod. Jednak dawniej produkowane latarki, np. te polskie, ponoć miały falownik, że świetlówka działała na prądzie przemiennym wysokiej częstotliwości. Dla świetlówek 4W standardowo stosuje się 4 paluszki, a w latarkach ze świetlówką 8W, stosuje się analogicznie 8 paluszków. W latarkach tych, układy te różnią się jednak jakością działania - moja pierwsza latarka z czwórką, taka stojąca z nastawianym kierunkiem świecenia, kupiona w 2000 roku, miała ten układ dość słaby i w niej świetlówki bardzo szybko zaczynały słabo świecić, nawet mimo prawie nowych baterii (tzn. często nie odpalały na maksa) i w konsekwencji szybko powstawały w nich okopcenia i zużywały się do samego końca. Jednak te później produkowane miały te uklady bardziej wydajne.