Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez paweo » 19 października 2014, 15:23

A ja mam takie pytanko: Co oznaczają kropki na świetlówkach Piły obok CE?
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez Elektroservice » 19 października 2014, 18:52

A ja mam takie pytanie - jak (prócz metody prób i błędów) prawidłowo zogniskować jarznik xenonowy w odbłyśniku latarki ? W oryginale była ona na żarówkę H1, ja mam wmontowany jarznik xenonowy z trzonkiem H1 i udało mi się jako tako go ustawić że mam dość dobre skupienie i zasięg, ale jestem 100% pewien że to nie jest jeszcze to co być powinno, bo w nocy doskonale widać że z odbłyśnika wychodzą promienie światła które w jakiejś (dość sporej) odległości się krzyżują ze sobą i znów rozchodzą.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez latarnik » 20 października 2014, 12:37

Dzięki, to wiele wyjaśnia! Przynajmniej oznaczeń lampek Philipsa już się bać nie muszę ;)
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez Lampka » 20 października 2014, 20:13

Te kropki mogą oznaczać poszczególne kwartały roku, ale muszę to jeszcze obadać ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez latarnik » 21 października 2014, 06:41

Czy ktoś z Was odpalał kiedyś SOXa? Jak to zrobić? Czy można na stateczniku od świetlówek o podobnym prądzie, czy potrzebny jest TUZ?
latarnik

Postprzez Lampka » 21 października 2014, 22:24

latarnik napisał(a):Czy ktoś z Was odpalał kiedyś SOXa? Jak to zrobić? Czy można na stateczniku od świetlówek o podobnym prądzie, czy potrzebny jest TUZ?

Owszem, na przykład ja :P SOXa 18W odpalałem normalnie na stateczniku dla świetlówek 18/20W. Nie mierzyłem wprawdzie prądu i napięcia podczas pracy, ale takie rozwiązanie działa, przynajmniej jako rozwiązanie tymczasowe ;) 18W można odpalić zwykłym zapłonnikiem świetlówkowym. Natomiast z większymi mocami (od 55W w górę) bywa różnie i żeby je odpalić, lepiej nadaje się TUZ.
Lampka

Postprzez MercuryFenix » 22 października 2014, 21:10

Lampka napisał(a):
latarnik napisał(a):Czy ktoś z Was odpalał kiedyś SOXa? Jak to zrobić? Czy można na stateczniku od świetlówek o podobnym prądzie, czy potrzebny jest TUZ?

Owszem, na przykład ja :P SOXa 18W odpalałem normalnie na stateczniku dla świetlówek 18/20W. Nie mierzyłem wprawdzie prądu i napięcia podczas pracy, ale takie rozwiązanie działa, przynajmniej jako rozwiązanie tymczasowe ;) 18W można odpalić zwykłym zapłonnikiem świetlówkowym. Natomiast z większymi mocami (od 55W w górę) bywa różnie i żeby je odpalić, lepiej nadaje się TUZ.

Mój 35Wattowy SOX nie rusza na niektórych TUZ-ach tymbardziej na zapłonnikach tlących. Potrzebny jest TUZ z dobrym kopem ;)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez litak1 » 22 października 2014, 22:52

Z soxem to nie jest łatwo utrzymać znamionowy prąd pracy na zwykłym stateczniku, 35 watowy jeszcze nie ma dużych różnic w napięciach pracy względem rozgrzania, więc zwykły dławik będzie dobrym, choć nie najlepszym rozwiązaniem (zbyt mały dławik będzie miał bardzo niski prąd przy rozgrzewaniu lampki przez co rozgrzewanie wydłuży się nawet do pół godziny. Zbyt duży będzie prawidłowo rozgrzewał lampę lecz przy pełnym rozgrzaniu przeciąży ją.) Przy mocach powyżej pięćdziesiąt watt na jednym dławiku już nie można utrzymywać prądów w różnych etapach pracy na poziomach zbliżonych nawet do znamionowych, wtedy trzeba kontrolować prąd i dołączać lub odlączać baterię dławików (przynajmniej dwa) dobranych niestety eksperymentalnie. Najlepszym rozwiązaniem (i jedynym słusznym) jest autotransformator rozproszeniowy stosowany w oryginalnych oprawach, który utrzymuje w miarę stały prąd przy różnych spadkach napięć na lampie (w czasie rozgrzewania i pracy) A układ zapłonowy stosuj obojętnie jaki, który tylko da radę zapalić lampę (tuzów i tak nie przeciążysz takimi prądami)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Lampka » 22 października 2014, 23:38

Transformatory rozproszeniowe są drogie i nie dostępne zbyt łatwo, więc pewnie nie będzie się chciało nikomu z tym bawić :P Niemniej wiadomo, że dedykowany osprzęt zawsze najlepszy.
Lampka

Postprzez latarnik » 26 października 2014, 12:11

Dzięki za info!
mam jeszcze pytanie, czy kondensatorów rozruchowych można również użyć do kompensacji mocy biernej w oprawach?
latarnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic