Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez lumix26 » 2 listopada 2014, 09:40

Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez famabud » 2 listopada 2014, 10:03

Przerobiłem trochę rtęciowych parkówek na MH na chełmskim osiedlu. ;) ;) ;) To stare zdjęcia więc nie reprezentują najlepszej jakości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z resztą wiele MH świeci podobnie jak rtęć. :twisted:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez paweo » 2 listopada 2014, 12:47

Dzięki wszystkim! :D

Edit:

Jak myślicie, ludzie zrozumieją o co w tym chodzi? :mrgreen:
Obrazek
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez bartek380V » 2 listopada 2014, 17:14

Lampka napisał(a):Zimny start nie jest problemem podczas działania, jedynie podczas zapłonu, gdy na krótką chwilę generowane jest wyładowanie jarzeniowe wpływające niekorzystnie na elektrody. Może Twoja świetlówka była słabej jakości, albo źle dobrałeś elementy w układzie (i np. świetlówka była przeciążona...). Ten schemat widziałem już wiele razy w różnych wątkach, gdzie się przewijał, nawet widziałem gdzieś taki schemat z podanymi ilościami zwojów. Zdaje się, że po jednej stronie powinno być 2x około 15 zwojów, a po drugiej stronie 200 zwojów.
W jaki sposób i z jakich elementów zrobiłeś oprawkę dla tej świetlówki?

schemat znalazlem w gazetce a oprawe zrobilem z kawalka kontownika Al i kawalkow pleksy .
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez lumix26 » 2 listopada 2014, 17:21

paweo napisał(a):Jak myślicie, ludzie zrozumieją o co w tym chodzi? :mrgreen:

Nie wiem czy to ich przekona .Ja pytałem kilku znajomych to nie zwracają na barwę i nie zastanawiają czemu tam na biało tam na pomarańczowo świeci dla nich ważne by coś świeciło .Ja z kolei wolę oświetlenie LED bardzo dobrze się sprawdza w mokrą deszczową noc ;)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez JeD » 2 listopada 2014, 17:43

Pomysł fajny, ale ludzi interesuje jedna rzecz mianowicie- pieniądze. Tu MH przegrywa walkę ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Luk » 2 listopada 2014, 18:02

lumix26 napisał(a):
paweo napisał(a):Jak myślicie, ludzie zrozumieją o co w tym chodzi? :mrgreen:

Nie wiem czy to ich przekona .Ja pytałem kilku znajomych to nie zwracają na barwę i nie zastanawiają czemu tam na biało tam na pomarańczowo świeci dla nich ważne by coś świeciło .Ja z kolei wolę oświetlenie LED bardzo dobrze się sprawdza w mokrą deszczową noc ;)

Według mnie oprawy na diody LED świecą lepiej niż oprawy rtęciowe. Widziałem to na żywo, więc wiem co mówię. Widziałem również te dwa typy opraw podczas startu - LEDy natychmiast się zaświecały, a rtęciówki i sodówki rozświecały się przez pół minuty, zanim osiągnęły pełną jasność. LEDy świecą porównywalnie z oprawami sodowymi małych mocy (czyli około 70W). Te oprawy LEDowe widziałem na ulicy Bojkowskiej w Gliwicach.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez kamil » 5 listopada 2014, 18:13

A ja mam pytanie w jaki sposób była wykonywana instalacja elektryczna w blokach z wielkiej płyty z końca lat 80 , bo w mieszkaniu kable idą jakoś dziwnie gniazdka rozumiem system bezpuszkowy ale oświetlenie na na 3 pokojowe mieszkanie kibel i kuchnię znalazłem tylko 2 puszki od oświetlenia a przewody od lamp uciekają gdzieś na dach ? Mieszkanie na 4 piętrze ;) Grubość przewodów też nie powala wszystko jak leci zrobione 1.5 mm^2 łącznie z WLZ mieszkania , na szczęście instalacja miedziana :) Pytam tylko z czystej ciekawości .
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez MRP200 » 6 listopada 2014, 08:04

W blokach z wielkiej płyty przewody do sufitowych wypustów oświetleniowych prowadzono na górze płyty stropowej. W twoim przypadku przewody biegną pod stropodachem. Ale pod podłogą (posadzką) masz z kolei przewody oświetleniowe od mieszkania sąsiada piętro niżej. Taki sposób prowadzenia przewodów uzasadniano tym, że płyty stropowe, podobnie jak ściany, nie były tynkowane a tylko szpachlowane.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez kamil » 6 listopada 2014, 11:20

Aha czyli w razie awarii to takiego przewodu nie da się wymienić :( Dochodzę do wniosku że jeśli ktoś chciał by wymieniać taką instalację to miał by zadanie mocno utrudnione . Ciekawi mnie jeszcze sprawa tych puszek 2 puszki gdzie łączą się przewody oświetleniowe to trochę mało .
kamil

Zdjęcia: 5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic