MercuryFenix napisał(a):A kto pakuje domowe LEDy na dwór ?
No slucham JeD pochwal sie co masz do powiedzenia o mojej wypowiedzibo zapewne nic wnoszącego. Przy świetlówkach T12 jest tylko ten jeden argument. Czyli łatwość zaplonu przy niskich temperaturach. Brak wiekszych zalet. Żarówki coprawda tak samo ale 95% na grzanie. To nie ma sensu jedyne sensowne ich miejsca są w piwnicach i klatkach schodowych. Co do produkcji opraw rtęciowych to nie robi sie tego na masową skale i żaden inwestor nie założy sobie w zakładzie rtęci. Jeżeli zostaną usuniete to niestety ale nadal to soda bedzie przewazala w MH na ulice malo kto idzie.
MercuryFenix napisał(a):A kto pakuje domowe LEDy na dwór ?
No slucham JeD pochwal sie co masz do powiedzenia o mojej wypowiedzibo zapewne nic wnoszącego. Przy świetlówkach T12 jest tylko ten jeden argument. Czyli łatwość zaplonu przy niskich temperaturach. Brak wiekszych zalet. Żarówki coprawda tak samo ale 95% na grzanie. To nie ma sensu jedyne sensowne ich miejsca są w piwnicach i klatkach schodowych. Co do produkcji opraw rtęciowych to nie robi sie tego na masową skale i żaden inwestor nie założy sobie w zakładzie rtęci. Jeżeli zostaną usuniete to niestety ale nadal to soda bedzie przewazala w MH na ulice malo kto idzie.
qba napisał(a):MercuryFenix napisał(a):A kto pakuje domowe LEDy na dwór ?
95% na grzanie to idzie może w żarówce węglowej. Tradycyjna żarówka wolframowa zużywa na świecenie ok 10 -15% energii, a niekiedy nawet do 20% (prawdopodobnie w żarówkach na 24V). Tak podawano w starszych opracowaniach, a to co mówią na ten temat ekolodzy nie ma nic wspólnego z prawdą.
MercuryFenix napisał(a):Za kilka lat nawet nie pomyślisz że możesz w domu zastosować inne źródło inne niż LED.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości