Utilizer napisał(a):robert03 napisał(a):Dobra lampka LED kosztuje dziś 50-100 PLN.
No, ale systematycznie taniejąA świetlówki kompaktowe będą znikać...
Ja tam wolę jednak kompakty

Utilizer napisał(a):robert03 napisał(a):Dobra lampka LED kosztuje dziś 50-100 PLN.
No, ale systematycznie taniejąA świetlówki kompaktowe będą znikać...
robert03 napisał(a):...
Z urządzeniami w stanie czuwania jest różnie. W instrukcji producent podaje ile urządzenie zużywa i jeśli jest sprawne to mniej więcej wiadomo. Gorzej jeśli po latach eksploatacji coś zaszwankuje. Moi teściowie mieli 21 calowy telewizor który w stanie czuwania pobierał 55W a gdy był włączony 45 W. Miał uszkodzony tor kondensatorów w zasilaczu. Usterka nie do wykrycia w inny sposób jak pomiar, bo odbiornik pracował poprawnie, wszystkie funkcje działały właściwie. Ilu użytkowników robi takie pomiary ?.
Pewna znajoma dostała w spadku po babci mieszkanie. Przez rok stało puste, nikt w nim nie mieszkał a rachunki za prąd i wykazywały zużycie energii. Okazało się że telewizor pozostał włączony do prądu w trybie czuwania. Pobierał 100W (!!!).
Tak więc najważniejsza jest świadomość co nam tak naprawdę zużywa energię.
amisiek napisał(a):ok 20 czy 25W tuner, nieco ponad 40W telewizor.
Z tym 100W to dziwne, bo to by oznaczało, że w ciepło zamienia się co najmneij 50W. Każdy, kto chciał schłodzić diodę LED o tej mocy doskonale wie, że nie jest to takie proste. Gdyby dwa kondensatory pobierały taką moc i zamieniały w ciepło, prawdopodobnie byłyby coraz bliższe pospolitego zjarania. To naprawdę dziwne. Pół ampera na same kondensatory?
Niemniej potwierdza to, co od dawna mówiłem - najlepsza jest listwa z wyłącznikiem. Koniec pracy? Wyłącznik na f*ck off.
Jeśli ktoś jest za tym, by pozbyć się świetlówek kompaktowych (zwłaszcza podłej jakości ciepłej barwy), to jestem tym kimś ja. Jeśli świetlówki, to tylko liniowe.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość