Telewizor moich teściów mierzyłem sam miernikiem dostępnym na aukcjach: Taki z wtyczką i wyświetlaczem wkładany do gniazdka. Wiem że to nie jest profesjonalny i kalibrowany sprzęt jednak wszystko co nim mierzyłem do tej pory zgadzało się mniej więcej z tym co jest na tabliczce znamionowej. Zgadzało sie tez z tym co mój licznik energii pokazuje ( w moim mieszkaniu jest już elektroniczny licznik energii taki z migającą diodą). Każde pomiary wykonywałem kilka razy podłaczając urządzenia osobno i razem (np. z żarówką o znanej mocy). Sumy pomiarów się zgadzały.
Ten telewizor znajomej mierzył elektryk - niestety nie wiem jak i tego nie mogę potwierdzić. Nie wiem też jaki to był telewizor. Tym niemiej nawet 10W w Stand By to na dzisiejsze czasy zdecydowanie za dużo.
Swego czasu dokonywałem trochę pomiarów i wygląda to następująco:
1. Dekoder TV sateliternej (NC+)z dykiem twardym - 30-50W ( bez względu czy włączony czy wyłączony. Róznica w poborze zależy od tego czy tuner ściąga coś z sieci na dysk czy nie). To jest prądożerny rekordzista wśród unijnych urządzeń domowych.
2. Dekoder TV kablowej bez dysku twardego - 15W (bez względu czy włączony czy wyłączony).
3. Komupeter stacjonarny - komputer wyłączony, płyta główna pod prądem (świeci dioda na płycie) - 20W
4. Drukarka HP Deskjet 930C włączona do sieci tryb Stand By- 20W
5. Router linksys WiFi włączony - 10W
6. Modem kablowy internetowy Cicso pracujący -7W
7. Wieża z wyświetlaczem zegara tryb Stand By - 8W
8. Notebook HP Pro BOOK wyłaczony, ładowanie baterii - 40W
9. Tuner DVB-T marki WIWA - 8W
10.Magnetowid Sanyo z roku 1992 - 28W (pracujący 35W) - pomiary zgodnie z instrukcją.
11. Skaner HP podłączony do sieci tryb Stand By - 15W
12. Telewizor LED Smart TV - < 5W poza zakresem miernika (wg. instrukcji 1W)
13. Telewizor CRT Philips 32 cale <5W poza zakresem miernika (wg. instrukcji 1W)
14. Monitor Samsung SyncMaster T240HD <5W poza zakresem miernika (wg. instrukcji 1W lub 2W w zależności od ustawienia w menu)
15. Telewizor Clatronic CRT 21 cali - 55W, pracujący 45W (prawdopodobnie uszkodzony tor zasilacza ? )
16. Telewizor Samsung 21 cali LCD <5W poza zakresem miernika (wg. instrukcji 1W)
17. Telewizor Panasonic 32 cale LED <5W poza zakresem miernika (wg. instrukcji 1W)
18. Kuchenka gazowa Amica z wyświetlaczem <5W poza zakresem miernika (wg. instrukcji brak danych)
19. Radiobudzik Grundig SonoClock21 <5W poza zakresem miernika (wg. instrukcji brak danych)
Nie spierałbym się o 5W, tym niemniej jak to wszystko dodamy to wychodzi pokaźna prądożerna ukryta bomba która znacząco dokłada się do rachunku. Wyłaczenie najbardziej prądożernych i niepotrzebnych urządzeń będzie widoczne na rachunku w przeciętnym gospodarstwie domowym.
Dyrektywy unijne nakładają na producentów obowiązek zmniejszania poboru energii elektrycznej w trybie czuwania. Nie wiem czy dotyczy to wszystkich urządzeń ale dla telewizorów jest wymóg <=1 W. Nnowsze telewizory spełniają ten wymóg. Niestety nie tylko telewizory są odbiornikami energii i nie każdy posiada nowy model. Najważniejsza jest świadomość

.