Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Lampka » 14 listopada 2014, 00:35

mm, zapachniało nieco klasyką ;) Zwłaszcza pod kątem 8W.
Ten kompakt w lampce szafkowej na drugim zdjęciu, to na pewno Osram? Mi bardziej przypomina Philips Genie 4U 18W, przynajmniej tak wygląda na zdjęciu.

Ile dałeś za tą oprawę 4x18W? Na magnetykach ona działa, czy elektronika?
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez robert03 » 14 listopada 2014, 17:19

To Osram Duluxstar 5W:
Obrazek

Za ES system 4x18 dałem dosyć dużo ale dla mnie jest to mimo wszystko oprawa warta tej ceny. Są sklepy gdzie za szklaną kulę i oprawkę E27 żąda się 400 PLN :-).
Oprawa jest na magnetykach poniewaz zależało mi na tym by móc zapalać osobno 2x18W i 2x18W a magnetyki mi nie przeszkadzają. Stateczniki są dobrej firmy i wcale ich nie słychać. Wersja na elektronice posiada jeden statecznik elektroniczny 4x18W więc musiałbym przerabiać oprawę...
Obrazek
Obrazek
Tu link do strony:
viewtopic.php?f=43&t=3694
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 14 listopada 2014, 18:33

Całkiem fajnie się prezentuje ta oprawa, jakbym miał kupować, to oczywiście tylko na magnetykach ;) Cena nie jest zbyt niska, ale też nie bardzo wygórowana, wielu ludzi się nabiera i kupuje zwykłe papierowe żarowe oprawy za jeszcze więcej :lol: Dławiki całkiem porządne, Vossloh Schwabe jest jednym z liderów w produkcji dławików.
Lampka

Postprzez trojmiejski » 20 listopada 2014, 22:46

trojmiejski napisał(a):W przedpokoju taka oprawa z żarówką 100W:
Obrazek

Obrazek

Przy okazji konserwacji zrobiłem zdjęcia bez klosza:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wtedy gdy robiłem tamte wcześniejsze zdjęcia to się pomyliłem z żarówką, jest 75W:
Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Utilizer » 20 listopada 2014, 22:52

Masz w przedpokoju żarówkę tą samą od 95 :?: :mrgreen: czy to był leżak
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez jacekk » 20 listopada 2014, 23:13

robert03 napisał(a):Oprawa jest na magnetykach poniewaz zależało mi na tym by móc zapalać osobno 2x18W i 2x18W a magnetyki mi nie przeszkadzają. Stateczniki są dobrej firmy i wcale ich nie słychać. Wersja na elektronice posiada jeden statecznik elektroniczny 4x18W więc musiałbym przerabiać oprawę...

Nie świszczą Wam te świetlówki w pokojach? Mam w garażu 8 rur 18W i jak to wszystko włączę to jest jeden jazgot, zwłaszcza jeśli jest cisza w domu. Nie z dławików ale z samych rur. Starsze, jeszcze 20W też jakiś odgłos wydają, znacznie ciszej ale jednak. Opraw mam 5 sztuk (3 sztuki 2x20W i dwie sztuki pojedyńczych) i wszystkie jakiś odgłos z siebie wydają. Elektroniki 2x36W milczą jak zaklęte.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 20 listopada 2014, 23:22

Też mnie ciekawi, czy ta żarówka jest tam od 1995r. Trochę mnie zaskakuje fakt, że jest z dwuskrętką. Ja miałem 75tkę też Polamp Pabianice z tego samego roku i była z jednoskrętką. Jak widać robili w tym samym czasie oba typy z przewagą jednoskrętek, lecz nie było to raczej w żaden sposób odnotowywane na pudełku. Dwa lata później zakłądy z Pabianic pożegnały się całkowicie z jednoskrętkami w żarówkach głownego szeregu.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 20 listopada 2014, 23:30

Utilizer napisał(a):Masz w przedpokoju żarówkę tą samą od 95 :?: :mrgreen: czy to był leżak

Została wkręcona chyba w 96 lub 97 i od tamtej pory działa nieprzerwanie.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 21 listopada 2014, 09:21

Ładny wiek :-) polampy i pile z tamtych czasow potrafily tyle dzialac. U mojej babci żaròwki tez świeciły w żyrandolu przez dobre 20 lat, aż wkręciłem na ich miejsce kompakty.
A co do rur, to tez podobne dźwięki zauważyłem, chociaż rzadko i zwykle ma to związek z reagowaniem elektrod na przepływ przez nie prądu elektrycznego.
Lampka

Postprzez Watt » 21 listopada 2014, 14:26

W sumie to ile czasu w przedpokoju świeci się światło ;) Parę minut i koniec ;) U mnie na działce do niedawna świeciła jeszcze żarówka Razno :shock: , niestety, w trakcie wymiany na kompakty, żarnik się zerwał :cry: ta Razno pracowała niestety w pozycji poziomej, co spowodowało, że żarnik obwisł i stał się delikatniejszy, i do uszkodzenia wystarczył ten jeden wstrząs :cry:
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy