przez trojmiejski » 6 grudnia 2014, 19:22
Odnośnie kwiata z Marynarki Polskiej po głębszej analizie nie jestem do końca pewien czy te świeżo wkręcone lampy to rtęciówy jak w pierwszej chwili można by pomyśleć. Porównując zdjęcia z sobą można zauważyć, że te mocne lampy zależnie od momentu uchwycenia podczas migania w takt sieci świecą albo zimnym światłem, albo ciepłym. Przy fotografowaniu zwykłych rtęciówek takiego zachowania się nie obserwuje. W Mixach owszem, gdy jarznik przygasa to się pojawia ciepła barwa od żarnika. Rzecz w tym, że te lampy świecą zbyt mocno jak na Mixy. Gdy się fotografuje niektóre MH, przede wszystkim 942, to takie zjawisko można właśnie zaobserwować, chociaż oko ludzkie widzi cały czas barwę 4200K to aparat światło z jarznika może odebrać jako zimne lub ciepłe, w szczególności przy dużej przysłonie, często jest to wręcz problem gdy się chce uchwycić światło wiernie, a zamiast tego wychodzi cieplejsze niż trzeba. Pytanie tylko czy wkręcenie MH do tych OURW jest opłacalne i ma sens? Czy istnieje jakieś inne wytłumaczenie które pominąłem?