Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez FOX » 28 listopada 2014, 07:31

Nawiązując do zdjęć, tego typu ledy wyglądają na najniższą półkę z dostępnych w sprzedaży o słabym Ra oraz największych problemach z awaryjnością.
Nie chcę niczego przesądzać ale możliwe że przez krótki czas odczujesz minimalne zmniejszenie kosztów energii, do czasu jak moduły w tych diodach zaczną padać podobnie jak te które prezentowałeś wcześniej na forum. Wtedy będziesz na minusie o zakup samego źródła.
Luk napisał(a):Obrazek

Dzieje się to z powodu chociażby braku chłodzenia paneli led, płytka drukowana nie odprowadzi tyle ciepła co niezbędny radiator dlatego po pewnym czasie dzieją się rzeczy jak na załączonym zdjęciu. Dodajmy jeszcze jakość wykonania i awarie to tylko kwestia czasu.
Dlatego trochę dziwię się że mając już jakieś doświadczenie z Ledami firmy krzak dalej inwestujesz w tą technologię, ale tak jak pisałem to Twój wybór który musimy uszanować.
Luk napisał(a):Obrazek

Jeżeli dobrze widzę led na powyższym zdjęciu nie ma nawet obudowy osłaniającej płytki z połączeniami. nie wiem jaki jest schemat połaczenia tej diody ale rażącym błędem jest pozostawienie nieosłoniętych elementów przez które płynie prąd i w przypadku jakiejś usterki może pojawić się napięcie sieciowe na którymś z paneli.
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez MRP200 » 28 listopada 2014, 07:48

Co do zamiennika LED przedstawionego na ostatniej fotce, to wrzucałem już na forum filmik, jak gość obadał taką "żarówkę" LED i udowodnił, że grozi porażeniem prądem.

MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez amisiek » 28 listopada 2014, 08:51

Luk napisał(a):Tylko nie rozumiem, bo co dotykać źródło światła, gdy jest włączone

Nie masz dzieci, nie rozumiesz problemu. Każde źródło musi być bezpieczne, a te lampy diodowe NIE SĄ!
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Luk » 28 listopada 2014, 09:10

No raczej nie ma na świecie tak wysokich dzieci, by sięgnęły one do lampy LED na oprawie umieszczonej na suficie, a zwłaszcza na plafonierze.
Natomiast gdy lampę LED wkręcimy do lampki biurkowej, naściennej lub takiej, która stoi na szafce, faktycznie, tutaj problem jest poważny :roll:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Luk » 29 listopada 2014, 10:05

No dobra, to jeszcze wkleję zdjęcia opakowań z moich lampek LED

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"mejde in Pe Er Si" :P No co zrobisz? Nic nie zrobisz. Teraz większość rzeczy elektrycznych i elektronicznych jest chińska. Ale to nie znaczy, że jest zła :!: A poza tym zobaczcie, co Chińczyki potrafią zrobić -
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/2115 ... 24-godziny

Jak widać, jeden budynek im się przewrócił :P Ale wiadomo, że to są pojedyncze przypadki. Tak samo z LEDami - tez się zdarzy jakaś beznadziejna seria, która się rozpadnie po tygodniu. Tak jest również z innymi, bardziej znanymi firmami typu Osram lub Philips. Ale te moje LEDy firmy Lumenix są naprawdę solidnie wykonane, dają dużo światła i mają przyjemne światło z Ra80. W dodatku, jak widać, pudełka z tych lamp też są eleganckie :lol: Gorzej z lampkami LED Line / Ledin, są odrobinę ciemniejsze i dają bardziej zielonkawe światło. No ale niestety nie znalazłem innych LEDów o podobnej mocy do mojego pokoju i kuchni, które by pasowały i nie wystawały zbytnio poza klosz. Ale i tak w moim pokoju dają radę już ponad 2 lata. Poza tym, te LEDy co kupiłem, nie są "najgorszą najtańszą chińszczyzną" tylko kosztowały swoje i nie są aż tak zupełnie "no name".

Jestem zadowolony z tych LEDów, mama też, tata też. Tylko Wy nie :P Jakbyście zobaczyli je na żywo te pewnie powiedzielibyście: "O! nie świecą tak tragicznie!"...
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez FOX » 29 listopada 2014, 10:15

Wytłumacz mi jak mają być solidnie wykonane skoro części przewodzące na których może pojawić się napięcie są na wierzchu :?:
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez Luk » 29 listopada 2014, 10:22

Może. Ale nie musi ;)
Ale jeśli, to niech to będzie jedna z niewielu wad.

A co, myślicie, że ta LEDówka byłaby lepsza i ładniejsza do łazienki :?: -
http://allegro.pl/osram-zarowka-led-lam ... 52972.html

Jednak obawiam się, że diody w niej upakowane są punktowo (jedynie klosz jest okrągły) więc pewnie niewiele światła by dawała. Ale wygląd rzeczywiście jest lepszy. Szkoda, że przed kupnem moich LEDów nie było jeszcze na Allegro tej "osramki" :roll:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez amisiek » 29 listopada 2014, 12:26

Dla mnie największą porażką technologiczną jest możliwość wystąpienia napięcia sieci na elementach, które można dotknąć. Mówię tu o świetlówce Luka sprzed kilku stron:
Obrazek
Fotkę zrobił Luk.

Ta świetlówka absolutnie nie ma prawa dostać znaku zgodności CE określającego zgodność z normami, między innymi bezpieczeństwo w urządzeniach powszechnego użytku. Oznacza to, że tej lampy nie można traktować nawet jako odbiornika prądu o klasie ochronności zero (!) i nie wolno jej używać w urządzeniach domowych poza zamkniętymi oprawami z zewnętrzną obudową, a wtedy wymianę źródła powinna wykonywać osoba z odpowiednimi uprawnieniami.

Brak zewnętrznej obudowy sprawia, że można dotknąć elementów znajdujących się pod napięciem sieci. Odpowiednikiem byłby na przykład przedłużacz bez obudowy, w którym styki gniazdka pod napięciem są dostępne z boku i można ich dotknąć.

Świetlówka ta nie zawiera transformatorowego układu zasilającego, który zapewniłby separację od potencjału sieci zasilającej (a są lampy LED, które zawierają taki zasilacz, są bezpieczne, bo na moduł LED wchodzi tylko bardzo niskie napięcie, na przykład 12V, wtedy jest to odbiornik trzeciej klasy ochronności).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Marek140 » 29 listopada 2014, 13:52

Spectrum 6W zamontowane pół roku temu u ciotki w sklepie. Były 4 sztuki. Dziś została tylko jedna :oops:
Jedna z nich w ogóle nie świeci już, 2 pozostałe migoczą i sieją zakłóceniami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Diody
Obrazek
Trochę się trzeba było popieścić żeby wyjąć elektronikę :x
Obrazek
Driver całkiem niezły, jest trafo, szkoda tylko, że elementy marnej jakości
Obrazek
Kondensator już wybrzuszony
Obrazek
Główny scalak jak widać "odleciał"
Obrazek
Już więcej nie wybiorę Spectruma.
Jedynie mam teraz zaufanie do Kanluxa, mam w użytku 18 sztuk tego producenta źródeł LED, większość ma już ponad 3 lata i nie mogę się do niczego przyczepić.
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez lumix26 » 29 listopada 2014, 13:55

Marek ten kondensator jest na 85 czy 105st ?
Spectrum badziewie tak samo jak świetlówki liniowe poświecą trochę i padają :|
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED