Teraz mała niespodzianka. Przy uliczce obok mojego bloku i na parkingu właśnie dziś wyleciały oprawy Leda (w tym jedna z zajechaną sodówką - migała od dłuższego czasu) i w ich miejsce powieszono oprawy diodowe. Jutro zrobię zdjęcia. Jest o wiele jaśniej i - co ważne - wreszcie jest z powrotem białe światło. Poprzednio na tej uliczce wisiały OUR125 na betoniakach.
No ciekawe co tam spółdzielnia mieszkaniowa zamontowała. Wątpię czy to coś markowego...
Rewolucja LEDowa trwa. Podwarszawskie miasteczko Zielonka gdzie rtęci od dawna nie ma a 95% opraw to Elgo Leda 70W chce wszystkie oprawy zmienić na LED spłacając inwestycję w ramach PPP z oszczędności energii. Już nawet soda małej mocy staje się nieekonomiczna
Szczerze to nie wiem co to jest. Zrobiłem kilka fotek w akcji. Szału nie robi, ale nie jest też źle. Zdecydowanie wygrywa z sodą 70W (to bez dyskusji) i z wydojoną rtęcią 250W (miałem wątpliwości, ale podszedłem bliżej i porównałem - diody wygrywają). Oddawanie barw lepsze niż przy rtęci, ale nie jest jakieś rewelacyjne. Na oko Ra>70. Niemniej jest to białe światło i na taką uliczkę parkingową z powodzeniem się nadaje. Z tyłu ORZ7-2 z wydojoną rtęciówką oraz Strada z sodą sama oprawa wygląda od dołu tak
Zamontowano na jednym z osiedli kilka opraw LED. Układ diod dotąd nie widziany - 12 szt, 2 równoległe szeregi po 5 szt., i w pobliżu jednego z szeregów lecz pomiędzy nimi, w mijankę 2 szt. Świeci to nawet nieźle chociaż oprawa z boku przypomina kształtem szuflę czy co...
Ostatnio edytowano 15 grudnia 2014, 11:43 przez mosfetkiler, łącznie edytowano 1 raz