Zastosowanie lamp LED - dyskusja

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Moje źródła światła

Postprzez toomm40 » 12 grudnia 2014, 19:52

no dobra , bo zaczyna się znowu bicie piany o LEDach. wszystko się może przytafić . i dobrym i złym produktom.
ja osobiście jestem bardzo sceptyczny. te LEDy, które mam/znam osobiście są nie do przyjęcia pod żadnym pozorem. nawet do garażu czy piwnicy .ewentualnie jako podświetlenie numeru domu by u mnie przeszły (ale i tak 100 razy wolę świetlówki miniaturowe :) )
ale w razie czego- może przenieśmy się z tą dyskusją do stosownego , wydzielonego niedawno przez amiśka wątku ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Re: Moje źródła światła

Postprzez KaszeL » 12 grudnia 2014, 23:14

Watt napisał(a):Ta która się zepsuła kosztowała 50zł :arrow: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20249226/

One się nie zepsuła, tylko zepsułeś ją Ty instalując ją w takiej a nie innej oprawie. Tak to trzeba nazwać niestety.

toomm40 napisał(a):no dobra , bo zaczyna się znowu bicie piany o LEDach. wszystko się może przytafić . i dobrym i złym produktom.

Aha, teraz zaspamowaliśmy w Twoim wątku ;)
Ostatnio edytowano 12 grudnia 2014, 23:28 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniesienie postów
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Re: Zastosowanie lamp LED - dyskusja

Postprzez mosfetkiler » 15 grudnia 2014, 11:59

Używam LED E27 w wersji 10 W i 12 W - żadna nie padła od ponad roku, radiator dość ciepły lecz można jeszcze utrzymać na nim rękę.
PS.
Opis techninczny na stronce IKEA podany powyżej dosłownie wbija w glebę swoim niechlujstwem językowym a także jakością poprawnych danych - pewnie tłumaczone jakimś translatorem...
I nie tylko u nich - zdarza się to często na stronach sklepów "z zewnątrz".
Pokazuje też poziom poszanowania ewentualnego klienta. Nie nożna by dać zarobić parę groszy chociażby studentowi za poprawne przetłumaczenie tekstów z danymi technicznymi?
mosfetkiler

Zdjęcia: 3

Postprzez amisiek » 15 grudnia 2014, 12:52

mosfetkiler napisał(a):Używam LED E27 w wersji 10 W i 12 W - żadna nie padła od ponad roku, radiator dość ciepły lecz można jeszcze utrzymać na nim rękę.

A jakie to są lampki LED? Podeślesz zdjęcia? Jak to świeci?
Opisy w IKEI są słabe, ale to ogólna przypadłość sklepów i aukcji na aledrogo.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Watt » 15 grudnia 2014, 14:44

Oczywiście, w Ikei można kupić świetlówki halogenowe :mrgreen:
Watt

Postprzez mosfetkiler » 19 grudnia 2014, 09:10

Wzmiankowane lampy LED to:
- LIGHTECH ECO 10W, E 27, 900 lumenów, 3000K,
- PROFESSIONAL LED 12W, E27, 1100 lumenów, 3000K, 26 LED 2835.
Ra delarowane na ok 75 - 80.
Ogólnie jest nieźle, ta 12W nie jest wcale niezauważalna wobec MH 70W świecącego w pobliżu.
Rozglądam się za taką E 27, 12W/ok. 4000K - w typie tych ulicznych - nie wiem czemu tak rzadko się je spotyka...
W sklepie przy hurtowni elektrycznej kusili ostatnio takimi lecz 20W, światło oczywiśccie 3k i 6k5.
Na pytanie o 4k robią taaakie oczy chociaż można znaleźć w sieci oferty 4k, niestety nie wszędzie...
mosfetkiler

Zdjęcia: 3

Re: Lampy LED

Postprzez jacekk » 26 grudnia 2014, 23:23

Lampka napisał(a):Lampy, zasilane z sieci migają 100 razy na sekundę, gdyż są zasilane prądem przemiennym dwupołówkowym (rozbłysk światła następuje po obu "stronach" sinusoidy, po każdym przejściu przez zero).

To tyczy się kiepskich lampek LED z ogranicznikiem prądu za pomocą pojemności. Dla taniości mogą być dwa segmenty diod połączone równolegle ale w przeciwną stronę, dzięki temu raz świecą jedne, raz drugie. Te lepsze mają zasilacz z prawdziwego zdarzenia z prostownikiem pełnookresowym, kondensatorem filtrującym i zasilaczem-stabilizatorem prądu. One nie migoczą i dają stały strumień świetlny niewrażliwy na wahania napięcia sieci. Zresztą tak samo jak świetlówki kompaktowe które mają kompletny układ zasilania prądem stałym DC z filtrem tętnień (ten kondensatorek 2,2uf-11uF umieszczony zazwyczaj w trzonku) i dzięki temu nie migoczą ale sieją zakłócenia mniej lub bardziej bo mają jakąś przetwornicę wewnątrz.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez jacekk » 28 grudnia 2014, 17:52

Propaganda.. Propaganda do kwadratu. Właśnie czytam to co mi allegro wypluwa w rekomendacjach i było tam to:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=48 ... rule_id=91

Co ciekawsze cytaty
Jest to optymalny zamiennik obecnie stosowanych lamp 150W

Hm... albo jestem tępy albo co? Soda tej mocy co jest podana jako "zamiennik" ma około 17000lm
Podczas gdy w opisie widać

Jasność: 2500lm

Ciekawe :mrgreen:

Drugi smaczek, w opisie pisze

Oświetlenie LED uzyskuje nieosiągalną dla innych produktów wydajność świetlną – nawet 100lm/W

Podczas gdy w tabelce:

Wydajność świetlna : 79 lm/W

No i największa ciekawostka

brak szkodliwych substancji jak np. rtęć - LED jest w 100% biodegradowalny

Już widzę te miliony bakterii ostrzących sobie ząbki na plasticzany korpus oprawki i same plastikowo-niewiadomo-jakie diody.

Dzienna porcja humoru pochłonięta ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Utilizer » 28 grudnia 2014, 18:13

jacekk napisał(a):Drugi smaczek, w opisie pisze
Oświetlenie LED uzyskuje nieosiągalną dla innych produktów wydajność świetlną – nawet 100lm/W

Podczas gdy w tabelce:
Wydajność świetlna : 79 lm/W

Ale to jest prawda - najpierw napisali ogólnie o oświetleniu LED, potem o wyszczególnionym produkcie. Z resztą przegięli ładnie :twisted:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Watt » 28 grudnia 2014, 18:22

Nawiązując do dyskusji z wątku świetlówki kompaktowe - kto z "normalnych" ludzi zwraca uwagę na takie szczegóły :?: LED :?: LED :!: To kupować :!:
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED