Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez bartek380V » 18 grudnia 2014, 19:40

Mam oprawę 2x 18 z 2 dlawikami. Jaki musi byc kond zeby wyeliminować stroboskop?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez paweo » 19 grudnia 2014, 18:58

Próbuję odkręcić śrubki od kostki do przewodów od lampy w stateczniku VS, no i nie chcą się odkręcić. Wcześniej dawało radę... Jak to zrobić?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 19 grudnia 2014, 19:04

To są złączki Wago, musisz wsadzić śrubokręt do tych prostokątnych otworów i przewód dopiero wtedy wychodzi.
Watt

Postprzez paweo » 19 grudnia 2014, 19:35

Dzięki :D
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez IndustrialStalker » 19 grudnia 2014, 20:41

Zdobyłem bebeszki do sody i dwie lampy. Jedna lampa w miarę nowa i jakoś świeci. Druga starsza, z dosyć poczerniałymi końcówkami tej rurki wewnątrz, rozpalała się (dla laika) normalnie, po czym zgasła. Czy to jest normalne zachowanie zużytej lampy czy miałem akurat takie szczęście, że ostatecznego żywota dokonała akurat u mnie? Gołymi palcami normalnie można dotykać zimnych baniek? Długą żywotność mają stateczniki(jako całość, z kondensatorem/ami włącznie)? Pytam bo zastanawiam się czy nie dobrać sobie do tych wnętrzności oprawy i nie zamontować na domu. Ale odnawianie oprawy + nowy statecznik w ciągu jednego roku powiedzmy, to już inwestycja większa niż chcę ponieść.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez Watt » 19 grudnia 2014, 21:08

IndustrialStalker napisał(a): Druga starsza, z dosyć poczerniałymi końcówkami tej rurki wewnątrz, rozpalała się (dla laika) normalnie, po czym zgasła.

Zużyte sodówki pod koniec życia zaczynają w pętli zapalać się i gasnąć ;)
IndustrialStalker napisał(a):Gołymi palcami normalnie można dotykać zimnych baniek?

Można ;)
IndustrialStalker napisał(a):Długą żywotność mają stateczniki(jako całość, z kondensatorem/ami włącznie)?

Trwałość statecznika zależy głównie od producenta, chińskie g***o zepsuje (spali) się szybko, a np. polskie stateczniki Elgo są jednymi z najlepszych ;) Oczywiście, cena wzrasta jednocześnie z jakością :P
Watt

Postprzez IndustrialStalker » 19 grudnia 2014, 21:12

Sprawdziłem. Jest elgo. Dzięki!
IndustrialStalker

Postprzez IndustrialStalker » 23 grudnia 2014, 18:29

Okazało się że ta oprawa to Leda. Mam już w garażu. Zdjęcia po świętach. Dostane gdzieś spinki do klosza nowe?(a klosz? ale to na razie tylko z ciekawości pytam, bo stan jest ok a cena na pewno spora) Warto ją malować? Bo z lakierem proszkowym to kłopot jest, trzeba gdzieś pozałatwiać, a gdyby tak po prostu wyczyścić do gołego alu? Pewnie problem wałkowany nieraz...
IndustrialStalker

Postprzez Whites86 » 23 grudnia 2014, 19:39

IndustrialStalker napisał(a):Okazało się że ta oprawa to Leda. Mam już w garażu. Zdjęcia po świętach. Dostane gdzieś spinki do klosza nowe?(a klosz? ale to na razie tylko z ciekawości pytam, bo stan jest ok a cena na pewno spora) Warto ją malować? Bo z lakierem proszkowym to kłopot jest, trzeba gdzieś pozałatwiać, a gdyby tak po prostu wyczyścić do gołego alu? Pewnie problem wałkowany nieraz...

wyczyść tylko syf, odtłuść, miejsca zoksydowane przejedz papierem i na to załaduj podkład akrylowy novol ;) kolorem jest praktycznie identyczny co oryginał, ;) proste i skuteczne bez zbędnej zabawy
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez IndustrialStalker » 23 grudnia 2014, 20:19

Zastanowię się nad tą opcją ale jak patrze to w sprayu są kiepskie a dedykowany do alu "300" jest dwuskładnikowy i drogawy, bo w dużych opakowaniach i z myślą o natrysku a nie pędzelku.
IndustrialStalker

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic