Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez paweo » 28 grudnia 2014, 16:45

Zobaczymy po paru tygodniach ;)
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez Utilizer » 28 grudnia 2014, 16:49

No i musimy przywyknąć że takich modernizacji będzie coraz więcej :) Przynajmniej jest białe światło w lepszej jakości :mrgreen:
A na łyżki też przyjdzie czas zwłaszcza że to 250W 8-)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez mateusz » 28 grudnia 2014, 17:03

Łyżki mam nadzieję, że powiszą jak najdłużej... Ogólnie mi LED nie przeszkadza ale wizualnie już lepiej by na tych wysięgnikach wyglądały MALAGI70W a naświetlacze mogły by zawisnąć na elewacji budynku no ale tak jak teraz pewnie jest taniej bo nie trzeba robić dodatkowej instalacji. Ogólnie odkąd pamiętam te OUR miały całkowicie zzieleniałe lampy a w ostatnich latach z trzech OUR tliła się na zielono tylko ta jedna, którą uwieczniłem. Oświetlenia nie było tam praktycznie żadnego. W łyżkach świeci tylko jedna rtęciówka i też jest już dosyć zzieleniała.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Artur1977Lublin » 28 grudnia 2014, 17:05

Szczerze? Te oprawy LED-owe strasznie szpecą te klasyczne słupy :( :o :x Totalny szczyt kretynizmu wieszać takie coś kosztem OUR-125 :x
Artur1977Lublin

Zdjęcia: 131

Postprzez famabud » 28 grudnia 2014, 17:16

Totalny szczyt kretynizmu wieszać takie coś kosztem OUR-125

Akurat OUR125 w tym miejscu to był totalny kretynizm, teraz tam jest z pewnością jaśniej. Zobaczymy ile to poświeci, niech to działa tam najdłużej.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Artur1977Lublin » 28 grudnia 2014, 17:25

Famabud? Ale mi tu chodzi o kształt i klimat ;) Przynajmniej mogli powiesić Stradę na LRF lub MH, albo łychę ORZ-7 lub inny model łychy ;) Ale to już kwestia, jak kto podchodzi do tego tematu ;) Ja tylko wyraziłem swoje skromne zdanie, co ja sądzę na ten temat ;) Ale każdy może mieć inne zdanie w tym temacie ;)
Artur1977Lublin

Zdjęcia: 131

Postprzez Utilizer » 28 grudnia 2014, 17:38

mateusz napisał(a):Ogólnie odkąd pamiętam te OUR miały całkowicie zzieleniałe lampy a w ostatnich latach z trzech OUR tliła się na zielono tylko ta jedna, którą uwieczniłem. Oświetlenia nie było tam praktycznie żadnego. W łyżkach świeci tylko jedna rtęciówka i też jest już dosyć zzieleniała.

famabud napisał(a):Akurat OUR125 w tym miejscu to był totalny kretynizm, teraz tam jest z pewnością jaśniej.

Bo nie miał kto tego konserwować, przy regularnej wymianie lamp te OUR 125 zapewniły by jakiś mierny poziom oświetlenia. Ale wymiana opraw była najrozsądniejszym rozwiązaniem, szkoda tylko że teraz tak średnio to wygląda :roll:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Watt » 28 grudnia 2014, 18:38

Już lepsze byłyby naświetlacze MH, ale zamocowane na słupie, nie na wysięgniku ;)
Watt

Postprzez famabud » 28 grudnia 2014, 18:41

Hmmm.. skąd wiesz, że lepsze? Obecnie można znaleźć ledopaki, które jakością światła i strumieniem świetlnym dorównują lampom MH.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Watt » 28 grudnia 2014, 18:47

Jest przynajmniej możliwość wymiany źródła. Jak LEDopak padnie to trzeba kupić nowy :roll:
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego