przez amisiek » 6 stycznia 2015, 22:14
Najbardziej nam brakuje T12 nie 865 (bo takie były) ale 965 (takie też były ale w USA). Nadmienię, że 965 Sylvania mają większy strumień od 765 i wydają się jaśniejsze od T8 865 przeciętnej jakości. Miałem okazję porównać w jednym z amerykańskich hoteli, w foyer były T12 Sylvania Full Spectrum Rapid Start (czyli de facto 965 odpowiednik de luxe, bo Ra=90) oraz Sylvania T8 865 (tak też oznaczone). 965 na oko były jaśniejsze.
To samo dotyczy dobry rur klasy De Luxe i Graphica, które mimo mniejszego strumienia wydają się jaśniejsze. I nie są to tylko moje doświadczenia, to samo stwierdziły po dużym projekcie badawczym obie najważniejsze w oświetleniu firmy - Philips i Osram.
Właśnie dlatego uważam, że tam, gdzie to jest możliwe, należy stosować oświetlenie zgodnie z normą PN-EN 12464-1:2012, a zatem instalować źródła klasy De Luxe, dobierając odpowiednio siłę, temperaturę barwową i jakość światła.
I to nie jest tylko moje upodobanie, ale wymagania dla oświetlenia pomieszczeń wewnętrznych regulowane normami z tej serii. Dlaczego nie skorzystać w domu z czegoś, co opracowali specjaliści w tej dziedzinie?
Lubię dobre światło.