Ciekawostki

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Ciekawostki

Postprzez oskard » 7 stycznia 2015, 19:40

Miałem to już daaawno temu pokazać, ale jakoś nie wyszło, ciągle zapominałem.
Oto efekt fuzji łyżki i strady, który można było zaobserwować kiedyś w Warszawie, na pieszym przesmyku między ul. Jadowską a Radzymińską, tuż pod wałem. Duet przerobionych łyżek oświetlał parking zlokalizowany pod samym wałem, który miał też na stanie kilka łyżek rtęciowych i jedną OURW na budynku stróżówki. Te łychy z duetu były sodowe, tak jak oprawa od krórej klosz dostały. Świeciło to całkiem nieźle, ale na tej wysokości było to bardzo oślepiające. Na wysoki słup - w sam raz :)
Fotki z sierpnia 2010 :
Obrazek
Obrazek
Od opisywanych niedawno blaszanych ORZ-2 (tutaj: viewtopic.php?f=16&t=1963&start=40 ) dzieliło je jedynie 5 minut spacerkiem - wystarczy z tego przesmyku wyjść na Jadowską i od razu w jej perspektywie widać świecący duet blaszaków.

Tu jeszcze kolejna ciekawostka - trumna z szybką na tyłach warsztatu o adresie Łomżyńska 35:
Obrazek
Obrazek

A na koniec jeszcze zdjęcie lotnicze z roku 2010 (źródło - http://www.mapa.um.warszawa.pl) ukazujące rozmieszczenie wszystkich tych ciekawostek w terenie - tu widać, na jak małym terenie można znaleźć takie unikalne w skali kraju cuda :) :
Obrazek

Także można powiedzieć, że Szmulowizna mimo niemal całkowicie usodowionych ulic (97%), na prywatnych terenach na dość małym obszarze skrywa wiele ciekawostek :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez latarnik » 7 stycznia 2015, 19:46

To korytko miało na pewno stopień szczelności komory lampowej IP68 :twisted:
Łyżki z kloszami wyglądają całkiem sensownie. Jednak mnie wersja nowosądecka podoba się trochę bardziej ze względu na większy profesjonalizm wykonania ;)
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez famabud » 7 stycznia 2015, 20:24

To zakrawa o bezmyślne prowizorki. Lychom chamsko powyginano klapę oprawy a trumience dali zwykła niehartowana szybke co spowodowało ze sa pęknięcia pod samą lampą. Niewykluczone tez ze to wcale nie musi byc szyba co jakaś pleksa.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez JeD » 7 stycznia 2015, 20:26

Nie, jeżeli chodzi o Łyżki to nie ma wielkiej raupy w porównaniu do tego co tu już było prezentowane. Lepiej że tak to wygląda, niż nie cieszą ledy czy malagi :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez lumix26 » 7 stycznia 2015, 20:35

nie spodziewałbym się ze ktoś klosz od strady upchnie do łychy :twisted:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Whites86 » 7 stycznia 2015, 20:39

na naszym fanpage też to umieściłem ;)

https://www.facebook.com/Lighting.Galle ... nt_count=1
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez trojmiejski » 7 stycznia 2015, 20:40

To nie jest jedynie miejsce w Warszawie z łyżkami z kloszem, w sierpniu 2013 widziałem podobne łyżki z okna pociągu SKM linii S9 między Warszawą Gdańska, a Warszawą Zachodnią, konkretnie znajdowały się one tu:
http://tinyurl.com/k5s23ex
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Watt » 7 stycznia 2015, 20:56

Podejrzewam, że na trumnie jest klosz z plexi, bo szkło by się przecież nie przypaliło od ciepła lampy ;)
Watt

Postprzez oskard » 7 stycznia 2015, 22:16

Ludzie, ale odzew :!: :o :D
Nie myślałem że tak Wam się to spodoba, że tyle komentarzy będzie, i że nawet na fejsa moja fotka trafi :mrgreen: :)

latarnik napisał(a):Łyżki z kloszami wyglądają całkiem sensownie. Jednak mnie wersja nowosądecka podoba się trochę bardziej ze względu na większy profesjonalizm wykonania ;)

No wiesz... nowosądeckie były robione fabrycznie, a tu mamy warsztatową samoróbkę, więc wiadomo że nie będzie to idealne :mrgreen:

famabud napisał(a):To zakrawa o bezmyślne prowizorki. Lychom chamsko powyginano klapę oprawy a trumience dali zwykła niehartowana szybke co spowodowało ze sa pęknięcia pod samą lampą. Niewykluczone tez ze to wcale nie musi byc szyba co jakaś pleksa.

W sumie mi się też wydaje, że to nie jest szkło, a jakaś plexa - bo tak jak pisze Watt - szkło by się tak nie przypaliło...

trojmiejski napisał(a):To nie jest jedynie miejsce w Warszawie z łyżkami z kloszem, w sierpniu 2013 widziałem podobne łyżki z okna pociągu SKM linii S9 między Warszawą Gdańska, a Warszawą Zachodnią, konkretnie znajdowały się one tu:
http://tinyurl.com/k5s23ex

A czy one też mają klosze od strad, czy może to są te wersje popularne w Nowym Sączu ?

Miałem jeszcze zrobić im fotki nocą, jak świecą, akurat krótko po tych fotkach (robionych pożyczonym sprzętem) sprawiłem sobie nowy, własny aparat. Ale nie mam i nie będę miał fot w akcji - to niestety już archiwalne zdjęcia. Krótko po roku 2012 parking zlikwidowali, właściciel zabrał swoje zabawki i nic tu nima teraz, klepisko zwykłe...
Ale trumienka wisi nadal, widoczna jest właśnie ze ścieżki którą wydeptali ludzie w miejscu dawnego parkingu - się przejdę i sprawdzę, czy to w ogóle działa :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Lampka » 7 stycznia 2015, 22:26

O takich oprawach niestety coraz częściej piszemy w czasie przeszłym. Niemniej różne twory dziwnych sposobów nadal powstają ;) Najpierw myślałem, jak na to spojrzałem, że ten klosz jest mocowany cementem albo jakimś klejem, dopiero po chwili zauważyłem, że to odrapana farba.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne