Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Watt » 7 stycznia 2015, 21:55

No tylko że tych stateczników nie ma na Allegro, a właśnie tam można tanio wyrwać dobry statecznik (ten mój to oczywiście nówka) ;)
Watt

Postprzez Marek140 » 7 stycznia 2015, 22:08

BAGi są u mnie w hurtowni, baaardzo tanie. Za model do 2x36W zapłaciłem 24zł. Jakość elementów i wykonania nie ustępuje dla VSa czy Osrama.
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez Beton » 7 stycznia 2015, 22:10

Aktualne oświetlenie mojego wynajmowanego pokoju:

Obrazek

Tylko, że mimo, że jestem miłośnikiem wszelkich PRL-owskich opraw i obiecałem sobie nie dłubać przy oświetleniu w wynajmowanym mieszkaniu, już tam zmieniałem źródło światła 3 razy, na lampę LED, świetlówkę kompaktową 32w philipsa, to ciągle mi mało światła. Pokój jest mały, lecz pod samą oprawą jest dość ciemno. No i kompakt to tylko Ra=80, więc pomyślałem o montażu jakiejś oprawy świetlówkowej 2x20w lub 1x40w na świetlówki 930 lub 940 (ciągle mam dylemat co do barwy). W grę wchodzą oprawy BN lub BMKs, wiem, że niektórzy uznają to za profanację, ale potrzebuję dobrej jakości światła w pokoju, a te oprawy po prostu mi się podobają ;). Także wyposażyłbym je w "kije" de luxe.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 7 stycznia 2015, 22:18

Oj w takiej oprawie to chyba tylko MH 70W da wystarczającą ilość światła ;) Rozważ to, statecznik powinien się zmieścić. Belki zawsze zdążysz powiesić.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 7 stycznia 2015, 22:39

Ja tez zamierzam zmienić oprawy 2x36/40W współczesnej produkcji, marki Kobi, które mam zamontowane od 2011 roku, na BMKs 2x40W, które z resztą wyglądają bardzo podobnie, jeśli chodzi o stylistykę. Mam te oprawy 3 w rzędzie, jedna za drugą pod sufitem i używam ich zamiennie z oświetleniem na suficie.
Natomiast na świetlówki można przerobić nawet zwykły plafon. Wystarczy zamontować gdzieś osprzęt i będzie działać. Kompakty typu PL całkiem dobrze się spisują w takich plafonach, poza tym jest dostępność w wielu barwach, z czego 4000K najpowszechniej, jak wśród świetlówek T5.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Beton » 7 stycznia 2015, 23:01

amisiek napisał(a):Oj w takiej oprawie to chyba tylko MH 70W da wystarczającą ilość światła ;) Rozważ to, statecznik powinien się zmieścić. Belki zawsze zdążysz powiesić.

Tylko, że to już ingerowanie w czyjąś oprawę. Musiałbym kupować do tego statecznik i MH, co podejrzewam też nie jest tanie, a przy wyprowadzce z mieszkania to demontować. Nie widzę w tym sensu, chyba lepiej odkupić za grosze belkę i dokupić do niej świetlówki o dobrym oddawaniu barw, a następnie po prostu zawiesić w miejscu obecnego żyrandola.
Beton

Postprzez qba » 7 stycznia 2015, 23:23

Te imitacje lamp naftowych to porażka. Jak lubię oprawy żarowe z PRLu, to tych pseudonaftowych żyrandoli nie lubiłem, chociaż powyższy jeszcze jest wizualnie znośny. Najgorsze były te z porcelanowymi elementami. i dwoma kloszami - jak w prawdziwych lampach naftowych. jeden podłużny z kominem osłaniał żarówkę, a drugi mleczny jeszcze na to nałożony: Obrazek Paskudnie to świeciło. Jednak jeden typ kloszy z tego typu opraw darzę sporym sentymentem - ten o strukturze plastra miodu i w takim miodowym kolorze.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Beton » 8 stycznia 2015, 14:20

Portfel doznał szoku, ale zainwestowałem w nową BN 2x20 (z wysyłką 50zł) i dwie świetlówki osram lumilux 940 (z wysyłką 60zł). Zastanawiałem się nad 1x40w, używanymi BMKs, ale ich koszt z wysyłką byłby podobny. Nowa oprawa to nowa oprawa, ładna pomniejszona wersja znanej, dobrej estetycznej belki ;). Do tej pory nie przekonałem się do innego oświetlenia w domu, niż żarowe. Kompakt philipsa 32-watowy totalnie mnie zawiódł - światło jest mdłe i nieprzyjemne.

Oprawę kupiłem na tej stronie, są jeszcze dostępne, ok. 25 sztuk:

http://sklep.akkop.pl/oprawa-bn-220n-ft ... 3,45,12491
Beton

Postprzez toomm40 » 8 stycznia 2015, 14:22

qba napisał(a):Te imitacje lamp naftowych to porażka. Jak lubię oprawy żarowe z PRLu, to tych pseudonaftowych żyrandoli nie lubiłem, chociaż powyższy jeszcze jest wizualnie znośny. Najgorsze były te z porcelanowymi elementami. i dwoma kloszami - jak w prawdziwych lampach naftowych. jeden podłużny z kominem osłaniał żarówkę, a drugi mleczny jeszcze na to nałożony:
Paskudnie to świeciło. Jednak jeden typ kloszy z tego typu opraw darzę sporym sentymentem - ten o strukturze plastra miodu i w takim miodowym kolorze.

to zdjęcie kojarzy mi się z takim specyficznym klimatem panującym u moich dziadków na wsi. drewniana chata ogrzewana kuchnią węglową i w pokoju taki właśnie żyrandol z kloszami w kropki-to efekt zapaskudzenia przez muchy :mrgreen:
Ostatnio edytowano 8 stycznia 2015, 15:35 przez toomm40, łącznie edytowano 1 raz
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Elektroservice » 8 stycznia 2015, 14:27

Tomm40, nie cytujemy zdjęć które już raz na tej stronie były, wywal foto z cytatu zanim jakiś adm tu wleci :mrgreen:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy