Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez amisiek » 9 stycznia 2015, 22:48

Jak ma plus na kolektorze to jest NPN. Odrysuj schemat i zobacz po biegunowości zapisanej na kondensatorach elektrolitycznych.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez jacekk » 10 stycznia 2015, 01:09

Ja tam w datascheetach widzę że to PNP. Możesz wstawić popularny u nas BC327, tylko trzeba go obrócić o 180 stopni bo ma odwrotny układ wyprowadzeń.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez bartek380V » 10 stycznia 2015, 18:27

Dlaczego podczas burzy nie wolno przebywaĆ w wannie? Czy podczas wyladowania moze przez wodę pojawić potencjał w łazience?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez paweo » 10 stycznia 2015, 19:14

amisiek napisał(a):Jak ma plus na kolektorze to jest NPN. Odrysuj schemat i zobacz po biegunowości zapisanej na kondensatorach elektrolitycznych.

jacekk napisał(a):Ja tam w datascheetach widzę że to PNP. Możesz wstawić popularny u nas BC327, tylko trzeba go obrócić o 180 stopni bo ma odwrotny układ wyprowadzeń.

Miałem dzisiaj pojechać do elektronicznego, ale autobus mi uciekł sprzed nosa, a 30 minut czekania w deszczu przyprawiło mnie o dreszcze :roll: Chcę kupić SS8050, bo to chyba to samo co S8050 ;)
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Postprzez jacekk » 10 stycznia 2015, 21:07

To jest tak prymitywna przetwornica że tam prawie cokolwiek o mocy około 1W powinno działać ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Elektroservice » 10 stycznia 2015, 21:50

bartek380V napisał(a):Dlaczego podczas burzy nie wolno przebywaĆ w wannie? Czy podczas wyladowania moze przez wodę pojawić potencjał w łazience?

Szczególnie przy instalacji kanalizacyjnej z PCV i wodnej z rur np PPR lub klejonego PCV :mrgreen:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez paweo » 10 stycznia 2015, 22:19

jacekk napisał(a):To jest tak prymitywna przetwornica że tam prawie cokolwiek o mocy około 1W powinno działać ;)

Ok, jutro jeszcze narysuję "schemat" ;)

Pójdę o krok dalej :twisted: Jakie trafko/dławik/statecznik/cewkę nawinąć, aby stworzyć coś na wzór tego? Chciałbym zbudować podróbę chińskiej podróby, ale nie wiem, jak to zrobić
O, coś na wzór tego:
Obrazek
(Fota z elektrody)

Czyli:
1. biorę rdzeń (może być z świetlówki kompaktowej?),
2. nawijam to, co jest podłączone do kolektora i plusa,
3. robię izolację,
4 .nawijam to, co jest podłączone do bazy i do połączenia między rezystorem, a kondziołkiem,
5. izolacja,
6. nawijam to, z czego wychodzi wysokie napięcie.
Tak?
No i, czy może być drut z dławika z świetlówki kompaktowej?
Wybaczcie, że zadaję takie durne pytania, ale ja jeszcze w szkole nie miałem fizyki :roll: :shock:

I dzięki za dotychczasowe odpowiedzi 8-) :)
paweo

Postprzez jacekk » 10 stycznia 2015, 23:10

Tak, dokładnie. Trafko możesz też użyć z zasilacza ATX, są nieco większe więc łatwiej drut upchnąć. Musisz tylko zwrócić uwagę na początki i końce uzwojeń, początek jeśli ma to jakieś znaczenie dla działania oznacza się kropką jak na tym schemacie.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez paweo » 10 stycznia 2015, 23:17

Ok, dzięki, jutro pobawię się z tym :D
paweo

Postprzez MRP200 » 10 stycznia 2015, 23:39

Z transformatorami z zasilaczy impulsowych jak z ATX oraz innych sprzętów elektronicznych jest ten problem, że rdzeń jest sklejany i bardzo trudno go rozpołowić. Nie ma co próbować na siłę, bo zawsze kończy się to połamaniem rdzenia. Sprawdzona metoda, to na ciepło. Rdzeń trzeba nagrzać, ale nie palnikiem, tylko najlepiej na jakiejś płycie grzejnej, za następnie chwytając przez rękawice spróbować rozdzielić obie połówki. Jednak z opisu przedstawionej przetwornicy wynika, że uzwojenie wtórne nie ma aż tak dużej liczby zwojów, wiec można od biedy zastosować metodę przewlekania. Po usunięciu starych uzwojeń należy zmierzyć obwód jednego zwoju, mnożąc to przez liczbę zwojów otrzymamy wymagany odcinek drutu. Wystarczy wtedy odmierzyć odpowiedni odcinek, z zapasem oczywiście, na jednym końcu założyć igłę i próbować w ten sposób wykonać uzwojenie. Nie będzie to łatwe, a na pewno będzie czasochłonne, ale przy odpowiedniej cierpliwości wykonalne.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic