Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez qba » 12 stycznia 2015, 03:00

Te spółdzielnie pracy produkowały niekiedy dość ciekawe oprawy. Moja kuzynka miała podobną oprawę przy biurku, chyba nawet z tej samej spółdzielni, ale z nieco szerszym odbłyśnikiem i także lakierowaną na srebrny młotkowy i bez elastycznego ramienia, a z wysięgnikiem, taką typową kreślarską.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Watt » 18 stycznia 2015, 23:05

Było tak:
Obrazek
później tak:
Obrazek
A teraz jest tak :D :
Obrazek
Oczywiście, obsadzone odpowiednie świetlówki ;)
Obrazek
Od góry:
Obrazek
Niestety, przy pierwszym podejściu do wiercenia akurat trafiło na stelaż podwieszanego sufitu :(
Obrazek
Klosz lekko ociepla światło, które odbija się również od sufitu:
Obrazek
Ogólnie, natężenie światła jest mniejsze, ale wydaje się jaśniej i przyjemniej. Wszystkie LEDy, kompakty, rury 7xx i 8xx zostają daleko w tyle :!: To światełko jest śliczne, do żadnej z tych fot nie użyłem makro :!: Przy 865 bym musiał. No a wszystkich, którzy twierdzą, że Graphica jest ciemna, zapraszam do mnie na ślepy test :P A stara oprawa się nie zmarnuje, pojedzie na działkę i zastąpi wyjątkowo badziewną oprawę żarową made in PRL :twisted:
A najlepsza była reakcja moich rodziców na nowe światełko :arrow: :arrow: "A bo nie wiedziałem/am, że świetlówka może świecić tak jasno i przyjemnie" :P Niestety, w mentalności większości ludzi ŚWIETLÓWKA LINIOWA to stary, niebieskawy, tętniący Daylight w obsranej przez muchy belce z burczącym statecznikiem :roll: Teraz biorę się za wymianę reszty świetlówek liniowych w pokoju na 9xx, szkoda oczu na gorsze światło. Gdyby nie to, że Narva BioVital na E14 jest tak cholernie trudno dostępna, to nie miałbym w oświetleniu pokoju źródła gorszego niż 9xx :D
Watt

Postprzez MercuryFenix » 18 stycznia 2015, 23:27

Przecież Ty tam masz ciemno.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Watt » 18 stycznia 2015, 23:28

Wcale nie. Widać więcej kolorów, światło jest zbliżone do dziennego.
Watt

Postprzez MercuryFenix » 18 stycznia 2015, 23:32

Dwie 18W świetlówki są dla Ciebie jasne ?
Ja miałem belke 2x36W podczas remontu i nawet to było dla mnie ciemne. Potem wisiał MH HQI-T/D 250W i to świeciło fajnie do końca remontu.
MercuryFenix

Postprzez Elektroservice » 18 stycznia 2015, 23:38

Raz że ciemno a dwa to ta oprawa oświetla w tym samym stylu co słynna OR. Czyli większość światła idzie na sufit :mrgreen:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 18 stycznia 2015, 23:40

Elektroservice napisał(a):Raz że ciemno a dwa to ta oprawa oświetla w tym samym stylu co słynna OR. Czyli większość światła idzie na sufit :mrgreen:

No niestety ale taka prawda.
I ten szpetny przewód. Mogli by to jakoś inaczej rozwiązać. Jedyną zaletą jaką widzę jest to że jest całkiem niebrzydka. Ale aspekt oświetleniowy to już co innego. Żeby ona chociaż była na 2 36W świetlówki...
Ostatnio edytowano 18 stycznia 2015, 23:43 przez MercuryFenix, łącznie edytowano 1 raz
MercuryFenix

Postprzez Beton » 18 stycznia 2015, 23:41

I brawo, dobry wybór, sam jestem zadowolony z moich rur osram 940 i teraz na pewno bym nie przeszedł na gorsze światło :). Gdyby graphica była wytwarzana także o barwie 940 sam bym kupił, ale rury 2x18w 940 też się świetnie sprawdza w pokoju, zarówno do pracy, jak i normalnego spędzania czasu, a do czytania mam zwykłą żarówkę (chociaż powiem szczerze, że chyba wymienię na mocniejszą, bo z początku nie mogłem się przyzwyczaić do takiej ilości światła, ale teraz, po kilku dniach jest mi dużo wygodniej robić wszystko, a w przedpokoju i kuchni, oświetlonej kompaktami jest kompletna ciemnica. :) Czuję, że w przyszłości w moim mieszkaniu wrzucę świetlówki liniowe o dobrych barwach ;)

Jedyne zastrzeżenie mam do oprawy, według mnie jest stylistycznie okropna, i klosz zabiera światło. Ale to tylko moje zdanie - nie lubię zdecydowanej większości współczesnych opraw z marketu.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 18 stycznia 2015, 23:46

Równie mocno po oczach rażą mnie te mocowania do sufitu...
Śruby na wierzchu. Strasznie to wygląda.
MercuryFenix

Postprzez amisiek » 18 stycznia 2015, 23:59

Watt napisał(a):Niestety, w mentalności większości ludzi ŚWIETLÓWKA LINIOWA to stary, niebieskawy, tętniący Daylight w obsranej przez muchy belce z burczącym statecznikiem :roll:

Bo ludzie myślą stereotypami.
Jest w rodzinie pewne mieszkanie, w którym w kuchni wisiały "od zawsze" rury T12 765 i 640. Rodzina narzekała że światło trupie takie - dlatego pod szafkami znalazły się oprawy żarówkowe. Od dawna planowano tam wymianę opraw na coś innego. Tymczasem zamiana rur na T8 De Luxe 950 sprawiła to, że nagle dziwnym trafem jest jaśniej i lepiej. Drugi krok to wymiana na graphicę. Wymiany opraw na inne rodzaje źródeł już nie ma w planach.

Watt napisał(a):Teraz biorę się za wymianę reszty świetlówek liniowych w pokoju na 9xx, szkoda oczu na gorsze światło. Gdyby nie to, że Narva BioVital na E14 jest tak cholernie trudno dostępna, to nie miałbym w oświetleniu pokoju źródła gorszego niż 9xx :D

Brawo, witamy w klubie kolejnych użytkowników dobrego światła.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy