Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez Paweł » 30 marca 2008, 01:28

Wow, super zdjęcia :) To są kandelabry na placu Konstytucji :) W tych oprawach "ręcznie robionych" są metalohalogenki o ciepłej barwie i małej mocy :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 30 marca 2008, 01:35

Paweł napisał(a):Wow, super zdjęcia :) To są kandelabry na placu Konstytucji :) W tych oprawach "ręcznie robionych" są metalohalogenki o ciepłej barwie i małej mocy :)

Dzięki

Ale ja patrząc na nie z dołu widziałem lekko żółte światło żarówek - mówię o tych oprawach świecących w dół, a Ty Pawełku?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Paweł » 30 marca 2008, 01:46

Te dolne to chyba też MH, zwykle żarówki by się za szybko przepalały i są energochłonne. Kilka lat temu świeciły w nich rtęciówki.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez CDM » 30 marca 2008, 12:28

Fajne kwiaty, choć ..przyznaję,że nie w moim stylu. Jeśli to takie reprezentacyjne miejsce, to mogliby bardziej się przykładać do wymiany źródeł światła!! W każdej z tych opraw powinny świecić po dwie lampy, a tu jeśli świeci jedna, to już dużo
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez cieszyn » 30 marca 2008, 21:01

Paweł napisał(a):Te dolne to chyba też MH, zwykle żarówki by się za szybko przepalały i są energochłonne. Kilka lat temu świeciły w nich rtęciówki.

Stałem tam dziś autem na czewonym swietle i spojrzałem w górę: - no jak byk żarówki, czy to mozliwe? :idea:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Mannerheim » 30 marca 2008, 21:57

cieszyn napisał(a):Stałem tam dziś autem na czewonym swietle i spojrzałem w górę: - no jak byk żarówki, czy to mozliwe? :idea:

To było w dzień (widziałeś żarówki) czy po zmierzchu (widziałeś światło barwy "żarówkowej")? Na moje oko (przyglądałem się zdjęciom) barwa identyczna z lampami z opraw z mlecznym kloszem.
Mannerheim

Zdjęcia: 7

Postprzez cieszyn » 30 marca 2008, 22:17

Mannerheim napisał(a):
cieszyn napisał(a):Stałem tam dziś autem na czewonym swietle i spojrzałem w górę: - no jak byk żarówki, czy to mozliwe? :idea:

To było w dzień (widziałeś żarówki) czy po zmierzchu (widziałeś światło barwy "żarówkowej")? Na moje oko (przyglądałem się zdjęciom) barwa identyczna z lampami z opraw z mlecznym kloszem.

Dziś tam byłem wieczorem, a zdjęcia robiłem przedwczoraj, po 18-tej, jak się dzień kończył. Światło za każdym razem miało żarówkowy, żółty odcień, no i źródło światła dość mocne. Sam już nie wiem, co tam wkręcili, trzeba by zrobić zdjęcie w zbliżeniu i zobaczyć
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez CDM » 31 marca 2008, 08:12

Najpewniej by było znaleźć się tam w momencie włączania
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Michal » 31 marca 2008, 20:10

A może to lampy metalohalogenowe np.Osram HQI-E 150W WDL z przezroczystą bańką ,patrząc z dołu mogą przypominać zwykłe żarówki :?:
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez cieszyn » 31 marca 2008, 22:11

Michal napisał(a):A może to lampy metalohalogenowe np.Osram HQI-E 150W WDL z przezroczystą bańką ,patrząc z dołu mogą przypominać zwykłe żarówki :?:

Myślisz o czymś takim?

HQI.JPG
HQI.JPG (32.03 KiB) Przeglądane 1145 razy

Michał
Ja patrząc na nie z dołu widziałem jakby świecące włókno wolframowe (tak mi się wtedy wydawało, więc uznałem od razu, że to żarówki)
- mogłem się tak pomylić?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne