Tak więc przyszła kolej na mnie. Po lekturze wielu pozytywnych opinii i komentarzy postanowiłem na własnej skórze przetestować Philips Graphica by przekonac się czy rzeczywiście różnica w stosunku do rur 8xx jest tak znacząca.
Zdecydowałem że zastosuję je na początek w łazience bo tam mam oprawę Technolux 2x18W.
Przyszły dziś:

Karton tak samo kiepsko wykonany, klej na zewnątrz. Narva 15W 860 którą zamówiłem razem z tymi Philipsami ma karton wykonany o 2 klasy wyżej pomimo że papier jest gorszy

. No ale dobra miało być o rurach.
Demontaż dotychczasowych Osram Lumilux 840:

Montaż Philips Graphica 950 i odpalamy:

Pierwsze wrażenie to mało światła... Dla mnie kolosalna różnica w stosunku do 840. Ale może się rozgrzeją ?
Kolosalna różnica też w barwie światła. Ziiiimna... W łazience zrobiło się trupio i ciemno. Mam wrażenie jakby to były rury 550 a nie 950

.
Zakładamy klosz...

Z kloszem jeszcze bardziej ciemno. Poczekam godzinę może kwestia przyzwyczajenia...
No cóż, Lazienka ma 5 metrów kwadratowych. Dla mnie jest za ciemno. Żona też zauważyła że jest znacznie ciemniej niż było.
Odwzorowanie kolorów:
Przyznam szczerze że ja znaczącej różnicy nie widzę. Czerwony jest taki sam jak w świetle 840 (porównuję bezpośrednio do światła z rur Philips Master 840 które mam w kuchni). Pomarańczowy wygląda jakby bardziej neutralnie w świetle Graphiki ale to chyba kwestia tego że barwa jest chłodniejsza. Niebieski jest jakby wyrażniejszy w świetle Graphiki aniżeli w świetle 840 ale tu znowu myślę że to kwestia barwy światła. W ciepłym świetle chłodne barwy wyglądają "bardziej ciepło".
Nie widzę żadnej różnicy jeśli chodzi o tętnienie. 840 nie tętniły, Graphica też nie tętni. W obiektywie aparatu jedne i drugie tętnią.
Wniosek:
Jeśli miałbym wyrazić zadowolenie z jakości światła w skali szkolnej 1-6 to moja ocena wynosi 2.
Być może gdyby podwoić ilość rur i zwiększyć ilość światła efekt byłby bardziej zadowalający i nie byłoby tak trupio. Gdy w garażu miałem rury 765 jakość światła znacznie bardziej mi odpowiadała niż jakość Graphiki pomimo że teoretycznie odwzorowanie barw było gorsze. Tam jednak światła było więcej i być może w tym tkwi szczegół. Może też negatywne odczucie bierze się z tego że po przeciwnej stronie jest kuchnia z rurami 840 i przejście z kuchni do łazienki wygląda tak jakby wchodziło się z dworu do ciemnej, zimnej nory oświetlonej tanimi badziewnymi LED'ami lub kompaktami.
A może jakość tych rur = jakości kartonika i zamiast luminoforu 9xx jest luminofor 5xx ?

. To oczywiście chyba żart, ale mi do śmiechu nie jest. Sześć dych poszło w błoto. Dobrze że nie kupiłem 4 sztuk jak wcześniej planowałem...
Plan był taki że rury się sprawdzą i następnym krokiem będzie zakup 4 szt. do kuchni w oprawę ES system. Niestety zakupu nie będzie, Graphica ląduje w archiwum do łazienki wracają 3 letnie Lumiluxy.