Zdjąłem klosz jest lepiej. Ilość światła bez klosza jest w sam raz. Zrobiło się mniej niebiesko bardziej biało. Ale ta biel jest męcząca. Żona stwierdziła że światło jest takie jak w niektórych sklepach w galerii handlowej i jej się nie podoba, przyprawia o ból głowy. Faktycznie miała rację. Światło podobne do MH. "Razi" w oczy.
Bez klosza mogłoby zostać jednak barwa światła jest niedobra, męcząca. Mi się też nie podoba.
Wstawiłem na chwilę Pila 765. Różnica w barwie światła jest niewielka. Pila jeszcze bardziej biała ale daje więcej światła więc nie wydaje się ono "niebieskie" ( gdy się założy klosz). 765 świeci także sporo jaśniej. Jest jeszcze bardziej biało i nie do wytrzymania.
Wkręciłem spowrotem 840... To jest zdecydowanie najlepsze światło.
Jeśli spojrzę na rękę w świetle 840 i Graphiki to ja przepaści w różnicy kolorów nie widzę. Jest różnica ale nie jest to przepaść. Myślę że ta różnica wynika bardziej z innej barwy światła niż z odwzorowania barw rury 8xx i 9xx. Moim zdaniem kolor dłoni jest bardziej naturalny w świetle 4000 niż >=4000
Rury 9xx Graphica nie zmienią póki co mojego życia...

. Sam się dziwię bo spodziewałem się zupełnie innych, zdecydowanie lepszych efektów.