Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez jacekk » 19 lutego 2015, 21:15

TLD graphica 950 18W - 950lm
TLD G13 840 18W - 1350lm

Obie przecież Philips, ale spora różnica jednak. I nic dziwnego że ciemno.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez robert03 » 19 lutego 2015, 21:17

Ja dziś taki eksperyment zrobiłem na mojej żonie. Ona nie zna się zbytnio na rurach i barwach, nie wiedziała że kupiłem i zmieniłem rury. Gdy przyszła z pracy i weszła do łazienki od razu zauważyła zmianę. Stwierdziła że światło jest za ciemne i brzydkie. Na pytanie czy zostawić czy wymienić rury na te co były odpowiedziała że "od biedy mogą zostać bo się może jakoś przyzwyczai". Po dwóch godzinach jednak zmieniła zdanie i stwierdziła że światło jest nie do zniesienia, przyprawia o ból głowy a jak zdjąłem klosz to powiedziała że świeci tak brzydko jak te rażące po oczach lampy w sklepach odzieżowych w galerii.
Ponieważ mi też się to światło nie spodobało przyznałem jej rację.

Po dzisiejszym eksperymencie doszedłem do takich wniosków:
1. W przypadku źródeł o Ra 80, Ra 90 zdecydowanie większy wpływ na odbiór kolorów przez moje oko (a może mózg?) ma barwa światła aniżeli Ra. Większość barw wygląda lepiej w świetle rury 840 niż w świetle 950. Czerwień wygląda identycznie. Ra zaczyna być znaczące i wyraźnie widoczne poniżej 70.
Moja twarz w lustrze zdecydowanie lepiej wygląda w świetle 840 niż 950.
W przypadku światła słonecznego widziany ludzkim okiem kolor ręki też będzie inny w południe a inny w świetle zachodzącego słońca a Ra jest takie samo. Więc normalnym jest że ręka będzie bardziej różowa w świetle 4000 a bardziej sina w świetle 5000. Ra ma tu drugorzędne znaczenie.
2. Ra nie wpływa znacząco na samopoczucie. Większe znaczenie ma barwa i ilość światła oraz jego rozkład w pomieszczeniu, Jeśli światło jest tętniące także może męczyć bez względu jakie będzie miało Ra. Jeszcze większe znaczenie ma jakość powietrza i kondycja ogólna człowieka.
3. Gdy do jednej oprawy włożymy Pile 765 i Graphicę 950 to jaśniej świeci Pila 765 ale jej światło jest tylko "trochę" bielsze od rury 950.
4. Barwa światła Philips Graphica 950 jest bardzo zbliżona do rury o barwie x65. Znacznie bardziej niż sugeruje to oznaczenie barwy. Oznaczenie sugerowałoby że powinna być bardziej zbliżona do rury x40 Takie miałem przekonanie zamawiając Graphicę 950. To był błąd. Graphica którą kupiłem powinna mieć oznaczenie 955 lub 960.
5. Wysokie Ra Graphiki i "biała" barwa nie rekompensuje straty strumienia świetlnego. Światła jest subiektywnie mniej niż w przypadku rury Pila 765 i Osram 840.Gdy założyłem 2x Pila 760 o oznaczeniu 1000lm światła było znacznie więcej niż z Philips Graphica 950lm.
6. Mniejsza ilość światła powoduje że po założeniu klosza światło wydaje się zbliżać odcieniem do niebieskiego. Umywalka jest bardziej "niebieska" niż biała. W pomieszczeniu zrobiło sie "klaustrofobicznie" i nieprzyjemnie. Chwilami miałem uczucie że oświetlam się podłymi LED'ami w barwie chłodnobiałej małej mocy.
7. Światło Graphica 950 jest równie nieprzyjemne jak Pila 765. Wysokie Ra niczego tutaj nie zmienia ani nie rekompensuje. Nie widzę przepaści pomiędzy tymi źródłami na korzyść Graphiki. Nie nadaje się do pomieszczeń mieszkalnych.
8. Odwzorowanie barw w świetle Graphica 950 jest lepsze od światła z rury 765 ale już dyskusyjne w stosunku do rury 840. Mi szczęka nie opadła. Nie ma "łał". A skoro Graphica to przepaść w stosunku do rur 940 to nasuwa się wniosek że różnica światła pomiędzy rurą 840 a 940 będzie w praktyce niezauważalna. To oznacza że zakup takiej rury w większości przypadków nie ma sensu.
9. Być może większość ludzi tak postrzega kwestie oddawania barw jak ja co tłumaczy poniekąd brak świetlówek kompaktowych 9xx na rynku i znikomą ilość świetlówek 9xx. To są źródła dla koneserów podobnie jak wzmacniacze akustyczne w branży audio i kable wysokiej klasy przeznaczone dla wąskiej grupy odbiorców.
Ostatnio edytowano 19 lutego 2015, 21:29 przez robert03, łącznie edytowano 1 raz
robert03

Postprzez Beton » 19 lutego 2015, 21:18

Pewnie bardziej byś był zadowolony z rur 940 ;). Ta sama barwa, 1200 lumenów, więc o 200 więcej niż stare piły T12 20W, a barwy jednak mniej mdłe od 840. Inna sprawa, że ten klosz zabiera sporo światła, znacznie lepiej by było bez niego.
Beton

Postprzez toomm40 » 19 lutego 2015, 21:27

aż niewiarygodne,że Robert znalazł aż tyle argumentów przeciw. ;) no, ale faktem jest,że jeśli światła jest mało -lub dużo za mało-to nawet te bardzo dobre rury nie satysfakcjonują nas. może gdybyś podwoił ilość tego światła np.w łazience, to było by znacznie lepiej.lub mógłbyś spróbować z rurami 940 . osoby lubiące cieplejsze barwy mogą też pomieszać 940 i 930 .
a swoją drogą - wadą wszystkich lamp z kloszami jest to ,że sporo światła "tonie" w kloszu . taka prawda.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez jacekk » 19 lutego 2015, 21:29

robert03 napisał(a):Takie miałem przekonanie zamawiając Graphicę 950. To był błąd. Graphica którą kupiłem powinna mieć oznaczenie 955 lub 960.

Nic dziwnego, na stronie producenta pisze "5300K" 8-)

Beton napisał(a):Pewnie bardziej byś był zadowolony z rur 940 ;). Ta sama barwa, 1200 lumenów, więc o 200 więcej niż stare piły T12 20W, a barwy jednak mniej mdłe od 840. Inna sprawa, że ten klosz zabiera sporo światła, znacznie lepiej by było bez niego.

Czyli tylko odrobinę (15 lumenów) mniej niż 840 tego samego producenta. Czemu te TLD "953" są tak mało sprawne energetycznie?
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Whites86 » 19 lutego 2015, 21:32

nierozumiem jak naturalne białe światło dzienne może przyprawiać o ból głowy, przecież to jest najlepsze światło :) ból głowy i oczu to powodują te wszystkie zamulające ciepłobiałe rury :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez robert03 » 19 lutego 2015, 21:37

To nie klosz tutaj jest winny tylko barwa.
Pewnie 940 byłoby lepsze jak Pisze Beton i rury mogłyby zostać ale podejrzewam że różnica w oddawaniu barw rury 9xx i 8xx będzie minimalna dlatego nie zdecyduję się na zakup rur 940. Graphice wybrałem dlatego ponieważ jej Ra znacznie odbiega od rur 8xx. Dlatego spodziewałem się dużej zmiany na plus w stosunku do rury 8xx.
Niestety tej dużej zmiany nie widzę a dodatkowo mdła barwa sprawia że efekt jest odwrotny do spodziewanego.
Dla mnie zdecydowanie bardziej mdłe kolory były w świetle Graphiki 940 niż w świetle Lumilux840.
robert03

Postprzez JeD » 19 lutego 2015, 21:41

Robert, właśnie świece sobie tymi rurami. Podczepiłem z ciekawości 765 i 950. wybacz, róznica jest kolosalna. Ale, nie każdy musi lubić takie rury, np.k Paweł vel Elektroservice też nie lubi rur 9xx. :) Mnie się bardzo podoba 950, ale naprawdę uważam że przepaść pomiędzy 840 a 950 jest. Ale ja używam zazwyczaj 852, i moje oczy tolerują zazwyczaj gamę od 3500k do 6500k, przy świetlówkach 830 boli mnie głowa. Światła jest mniej, ale nie ma tragedii. 840 dla mnie dają taką różowiastość, a 950 tego nie ma. Ja uważam, że warto. Ale to każdego inne zdanie. ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez lumix26 » 19 lutego 2015, 21:50

robert skoro 950 nie odpowiada to spróbuj załatwić Piłe lub Osram jako 850 nie są drogie ja je używam i tylko tą barwę nawet w pracy - zobaczymy jaka będzie Twoja opinia ;)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Watt » 19 lutego 2015, 21:50

840 jest okropna, szczególnie w 2x36W rastrówce/OKN razem z 765... oto oświetlenie mojej szkoły :| Po całym dniu boli mnie głowa. Natomiast w jednej sali, odremontowanej parę lat temu są... Piły 850, barwa podobna do 950 Graphica, tylko nie to oddawanie barw :P
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy