robert03 napisał(a):A może to Graphica zmieniła wygląd pomieszczenia ? Wszystko zależy od punktu odniesienia.
robert03 napisał(a):Graphika nie jest rurą dla mnie i mojej rodziny. Pozostanie wspomnieniem. Teraz kusi mnie by spróbować rur 940, ale ponieważ też świecą słabiej niż 840 dam sobie z tym na razie spokój
. Większe Ra nie ma dla mnie takiego znaczenia czego dowiodła Graphica.
KaszeL napisał(a):Tak jak wspomniałem na początku, wszystko zależy od osobistych upodobań. Jedni lubią cieplejsze światło, inni chłodniejsze. Fajnie, że możemy wybrać to co chcemy. W przypadku 940 Philipsa uważaj, bo one mają katalogowo Tc=3800K. Zatem będą odczuwalnie cieplejsze, ale fakt faktem dają piękne żółte światło w odróżnieniu od tego różowiastego z 840.
Watt napisał(a):świecą na barwę 1800K, ale to już szczegół
jacekk napisał(a):Watt napisał(a):świecą na barwę 1800K, ale to już szczegół
Masakranajlepsze kompakty to powyżej 3000k z 4000k włącznie. Poniżej i powyżej już średnio pasują, 6500k to juz nieporozumienie na przykład, świeczka o mocy 34W świeci jaśniej niż taki kompakt. Szkoda tylko że tak ciężko dostać takie "niezwykłe" kolory
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości